„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Jockey-ékat elemeztük: Dallas és politológia

15/09/2019 09:49

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Hogy mindig szükség van-e speciális narrációra, vagy pusztán a párbeszédekből, hangeffektekből is kikövetkeztethető egy film története, erről mesélt egy látássérült gyógymasszőr a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió adásában. És mivel Koltai Péter kedvenc sorozata a Dallas, Mozgóképizmus rovatunkban Paár Ádám a legendás texasi szappanoperát politológiai szempontból elemezte.

2019. szeptember 14. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. szeptember 14., szombat 13:30)
29:10
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

Hogy szükség van-e minden esetben speciális narrációra, vagy pusztán a párbeszédekből, hangeffektekből is kikövetkeztethető egy film története, erről mesélt többek között Koltai Péter, látássérült gyógymasszőr a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában.

Elvileg vannak ugyan akadálymentesített DVD-k, amelyeket a forgalmazó a vakok és gyengén látók számára speciális narrációval látott el, csak éppen elvétve jelennek meg ilyen kiadványok. Koltai Péter, aki gyerekkorában, szemidegsorvadás által veszítette el fokozatosan a látását, elmondta, egyes filmeket, sorozatokat egy ideig még látott, így az egyik kedvencének, a Dallasnak az első néhány évadát is. Számára az ott megszeretett magyar szinkronhangok szinte összeforrtak a szériában látott színészek arcaival. Timár Ágnes kérdésére elmondta, azért nézi akár most is szívesen újra a legendás sorozatot, mert – ahogy ő fogalmazott – vannak epizódok, amelyek kifejezetten megnyugtatják, ráadásul akár egész évadokat kihagyhat, akkor is élvezhető a történet.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adását Mozgóképizmus rovatunkkal, a témához kapcsolódóan folytattuk. Paár Ádám a legendás texasi szappanoperát politológiai szempontból elemezte.

A politológus elmondta, hogy Magyarországon sokan ebből a sorozatból ismerték meg a vadkapitalizmust, legalábbis a Jockey Ewing által megvalósított formáját. Hozzátette, a magyar nézőknek nem csak a fordulatos cselekmények miatt volt vonzó a Dallas, hanem az ott látott gyönyörű enteriőrök vagy éppen ruhák miatt is.

(A Dallas óriási népszerűségre tett szert Magyarországon a '90-es években. Galla Miklós humorista is feldolgozta a sorozat főcímdalát:

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. szeptember 14., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes