„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Tarantinótól Mészáros Mártáig – A filmkészítés szabályai

13/09/2019 12:02

| Szerző: Klubrádió

Szerencsés, mert arról forgat, ami érdekli. Szerencsés, mert összehozta a sors Mészáros Mártával. Szerencsés, mert már a szocializmusban is önálló alkotásra kényszerült.

2019. szeptember 13. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. szeptember 13., péntek 10:00)
85:41
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János

Pataki Éva forgatókönyvíró a pénteki Ötösben elmondta, nem tartja magát alapvetően dokumentumfilmesnek, de tény, hogy megtalálják őt olyan történetek, amelyeket aztán vászonra, vagy képernyőre visz. Tolerancia díját is egy dokumentumfilmjéért kapta.

Arról forgat, ami érdekli. Változatosan követik egymást a témák. Ahogy néhány éve a Korda testvérekről készített filmet, most az emigráció kérdése foglalkoztatja. Hozzátette, nem is annyira a mostani kivándorlás hullám, inkább az az otthonváltás, amely a saját fiatalságához kötődik, amelyet akkor disszidálásnak hívtak.

Pataki Éva eredetileg a Mafilm forgatókönyvíró tanfolyamát elvégezve helyezkedett el a stúdiónál, majd a rendszerváltás az ő karrierjében is nagy változást hozott, és '93 óta lényegében szabadúszó.

Gálvölgyi János kérdésére elmondta, habár nem jelentett ez biztos megélhetést – főleg, hogy a férje is szabadúszóként dolgozott, és éppen akkor voltak kicsik a gyerekeik –, ma már azt gondolja, jó, hogy így alakult, mert azt a fajta infantilis létet (ahogy fogalmazott), amely a szocializmus velejárója volt, elhagyta, és önálló alkotásra kényszerült.

Óriási szerencséjének tartja, hogy Mészáros Márta rendezővel, még Mafilmes időszakában megismerkedett, és már akkor együtt dolgozhatott vele, többek között személyes kedvenc filmjén A hetedik szobán. Ez a munkakapcsolat pedig azóta is tart, és számos közös filmet, több külföldi produkciót is jegyeznek.

A Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró persze más rendezőkkel is sokat dolgozik együtt. Elmondta a műsorban, hogy egyszer hallotta Kern Andrást, aki egy filmötletéről, illetve az ahhoz hiányzó íróról beszélt, és bár Pataki Éva mondta, ez nem szokása, akkor felhívta a színművészt, hogy ő vállalkozna a megírásra: ebből született a Sztracsatella című film.

Pataki Éva az Ötösben mesélt még saját pályájáról, és Gálvölgyi Jánossal kibeszélték kedvenc rendezőik munkamódszereit is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Zih Zsolt.

Ötös
2019.09.13. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János