„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Együtt a sötétben Tarzannal és a Tenkes kapitányával

27/09/2019 13:20

| Szerző: Klubrádió

Tévé és számítógép helyett este a szobában, együtt a család, villany lekapcs, aztán megszólalnak a hangunkon a falra vetített figurák. A diafilmezésről beszélgetett Gálvölgyi János műsorvezető és vendége az Ötösben.

2019. szeptember 27. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. szeptember 27., péntek 10:00)
87:34
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János

Bíró Ferenc diafilmgyűjtő ötévesen kapta az első diáját, a hozzá tartozó vetítőgéppel ajándékba. A műfaj iránti szerelem akkor kezdődött. Mára több mint ötezer diafilmmel büszkélkedhet, amelyek között magyar és külföldi kiadvány egyaránt található, de ez a szám folyamatosan nő, mindig újabb és újabb filmeket tud beszerezni – mondta el az Ötösben.

Az adásból kiderült, hogy a diafilm története évszázadokra nyúlik vissza. Már a XVIII. században hasonló módszerrel vetítettek képeket, az idő előre haladtával csupán korszerűbb lett a technika.

Bíró Ferenc elmondta, a diafilm mérete a régi némafilmével volt azonos, ezért Edison-szalagnak is nevezték. A formátum hamar kialakult: a kép a kocka kétharmadát, a szöveg a fennmaradó egyharmadot tette ki. Az első években még az írógépet követve fehér alapon jelent meg a fekete felirat, azonban arra hamar rájöttek, hogy a sötét háttéren lévő világosabb szöveget optikailag nagyobbnak érzékeli a szemünk, így kényelmesebb olvasni.

 

Bíró Ferenc Gálvölgyi János műsorvezető kérdésére elmondta még, a maival megegyező típusú diafilmet már a két világháború között gyártottak, de igazán általánossá az ötvenes években vált, ugyanis 1954-ben megalapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot. Akkoriban a legtöbb kiadvány, nemcsak hogy másolta a szovjet diafilmeket, hanem egyszerűen átvette az elkészülteket, amelyeken csak a szöveget cserélték le magyarra. Néha még a Konyec feliratot is a végén felejtették.

Témájukban már akkor nagyon változatosak voltak a diafilmek. Hogy miből készült ilyen kiadvány, erről a vállalat döntött. A mesék mellett agitpropanyagot, ismeretterjesztő képsorozatot és sportesemények beszámolói is készültek. Sőt, nagyjátékfilmeknek is létezett diafilmes változata, amelyet a standfotókból állítottak össze. Például A Tenkes kapitánya is elkészült dián, ahogy mondjuk a Tarzan.

Nemcsak itthon, vagy a Szovjetunióban volt népszerű a műfaj, még az Egyesült államokban is készültek diafilmek nagyjátékfilmekből. Ott a Star Wars volt az utolsó. A videó megjelenése szorította ki Amerikában a diafilmezést.

Bíró Ferenc hozzátette, a diafilm vetítés lényege, hogy az közösségi élmény, az olvasás gyorsaságától függően igazi nyugodt szórakozás.

Gálvölgyi János és vendége, Bíró Ferenc diafilmgyűjtő.
 
Gálvölgyi János és vendége, Bíró Ferenc diafilmgyűjtő.
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/Interjú Bíró Tamással
2019. szeptember 27., 10.00
műsorvezető: Gálvölgyi János