„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Galkó Balázs: a színház egy templom

20/09/2019 11:14

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Galkó Balázs a pénteki Ötösben indokolta határozott kijelentését, hogy számára az a színház, ami olyan, mint egy templom. A puszta szórakoztatás hidegen hagyja. Ha csak a kikapcsolódásról szól egy előadás, akkor úgy jön ki a végén a nézőtérről, hogy úgy érzi, nem kapott semmit.

2019. szeptember 20. Ötös - részlet 19.09.20. Galkó Balázs
46:15
00:00

A színművész Gálvölgyi János kérdésére elmondta, a cirkusszal már más a helyzet: ahol a veszély is megjelenik a szórakoztatás mellett, ott tud és akar figyelni.

A klasszikus szerzőknek csak egyes műveit szereti, ahogy a legendás színészeket is csak bizonyos előadásokban értékeli. De hogy mi számít hagyományos színháznak, és mi nem, arról nem jutottak megegyezésre a műsorvezetővel.

A kérdés azzal kapcsolatban merült fel, hogy tisztázták, Galkó Balázs pályakezdése nem mondható hagyományosnak, ahogy karrierjének alakulása sem.

Az 1968-as Ki mit tud?-dal ismerte meg az ország – amely után fel is vették a színművészetire –, habár ő már korábban színpadra állt. Az iskolából akart lógni, ezért ment el a körzeti orvoshoz, hogy igazolást írjon neki, akkor akadt a kezébe egy újságcikk, ahol fiatalokat toboroztak egy színházi előadáshoz. Elment a válogatóra, és bekerült.

A műsorban elmondta, hogy a színművészetis pályafutása kirúgással és nem diplomaosztóval ért véget, amelynek többek között lázadó természete volt az oka. Ezt a lázadást azóta sem engedte el. Galkó Balázs kimondja, ha valami zavarja.

Hogy a főiskoláról eltanácsolták,  nem jelentette a színházzal való szakítást. Rögtön utána felvették a Nemzeti Színházba, ahol a Rómeó és Júliában megkapta Benvolio szerepét. Eljátszani azonban nem tudta, mivel a premier napján elvitték katonának.

A számára emberileg és művészileg is mértékadó Major Tamás később ráosztotta a Tartuffe egyik meghatározó szerepét.

Galkó Balázst a legtöbben, mint versmondót ismerik. Nem titkoltan József Attila az egyik kedvence. A költő iránti rajongása saját nagyapjához köthető, aki az Altatót mondta neki, amikor ő 3 éves volt, és úgy érezte, ő az a bizonyos kis Balázs.

A pénteki Ötösben beszélgettek közéletről, színházról, költészetről, és ezek kapcsolatáról.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2019. szeptember 20., péntek 10.00