„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Visszajöttem Moszkvából, és azt hittem, enyém a világ!”

6/09/2019 12:17

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Radnai Péter Gálvölgyi Jánosnak mesélt többek között arról, hogyan élte meg a külföldi kiküldetése utáni éveket. A pénteki Ötösben azonban jóval a kiküldetés előtti időszakról is beszélt, amelynek egyik oka, hogy a műsorvezetővel gyakorlatilag születése óta ismerik egymást, ugyanis egy házban laktak. Gálvölgyi János maga is meglepve tapasztalta, amikor sok-sok idő kihagyás után először látta Radnai Pétert a tévében, mint külpolitikai tudósítót.

2019. szeptember 06. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2019. szeptember 06., péntek 10:00)
84:48
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János

Az újságíróból DJ-vé avanzsált Radnai élete, pályája az átlagostól eltérőnek, bizonyos szempontból fordított sorrendűnek is mondható. Elmondása szerint a húszas éveiben járt Zorán- és Koncz Zsuzsa-koncertekre, és valahol le is nézte azt a fajta világot, amely a korcsoportjához volt köthető, majd – bár azóta is tevékenykedik a médiában – komoly újságírói eredményekkel ment el egy teljesen más irányba, és lett belőle DJ.

Radnai Péter 1989-ben ment Moszkvába tanulni, és 1993-ban a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének nemzetközi újságíró szakán szerzett diplomát. Egy évvel később már moszkvai tudósítóként dolgozott a köztévé munkatársaként. Ő volt a legfiatalabb a külföldi tudósítók között. Habár már folyékonyan beszélt oroszul, és tájékozott volt az országot érintő kérdésekben, úgy érezte, még nincs egészen felkészülve erre a felelősségteljes pozícióra, így nem szégyellt segítséget kérni általa nagyra becsült, Oroszországot ismerő szakértőktől sem, hogy anyagai kifogástalanok legyenek.

1995-ben a CNN International az „Év legjobb színes anyaga” (feature kategória) díjjal jutalmazta. Riportalanya volt többek között Mihail Gorbacsov is.

 
Radnai Péter
újságíró, DJ (kép: Facebook)
 


A tanulásban és munkában gazdag időszak után megváltozott médiavilág fogadta itthon, amikor hazatért. Bízott benne, hogy – pályatársaihoz hasonlóan – ő is el tud helyezkedni valamely frissen indult kereskedelmi csatornánál. Nem így lett. Maradva a közszolgálati tévénél, továbbra is riporterként, úgy érezte, ez nem az az irány, amelyre vágyott.

Radnai Péter számára így a következő kiugrási lehetőséget Frei Tamás megkeresése jelentette, aki meghívta csapatába műsort vezetni. Ekkor született a Manőver című műsor, majd az igazi szakmai kihívás, a Dosszié, amelyben riportként dolgozott, és volt szerencséje többek között Luciano Pavarottival is interjút készíteni.

Gálvölgyi János műsorában nem csak újságírásról, a zenéhez való kötődéséről is mesélt.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2019. szeptember 6., péntek 10:00