„Klubrádió
Galaxis kalauz

Vitéz László és a bukott birodalmak

23/07/2019 18:07

| Szerző: Klubrádió

Vajon tényleg minden birodalom bukásra van ítélve? És ha így van, mi kell az összeomláshoz? A felmenők sikere garantálja a következő generáció számára is a sikert, vagy épp ellenkezőleg? És vajon milyen mértékben tárható a nyilvánosság elé egy elhunyt művész élete? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Galaxis kalauz legutóbbi adása, amely a birodalmak születésétől Vitéz László „szülőatyja” hagyatékának gondozásáig vezetett.

2019. július 23. Galaxis kalauz (2019. július 23., kedd 15:00)
46:49
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

1290. július 23-án lépett trónra III. András magyar király, az utolsó Árpád-házi uralkodó. Ezt tekintette a műsor kiindulási pontjának, hogy aztán választ találjon arra, milyen hosszan tarthat egy dinasztia uralkodása, hogyan működhet sokáig egy állami berendezkedés.

Ripp Zoltán történész elmondta az adásban, hogy a gazdasági helyzet mellett, külső körülmények is nagyban hozzájárulnak egy birodalom fennmaradásához, vagy éppenséggel bukásához. Hozzátette, minden egyes birodalom más és más, így másképp hat rájuk a történelem alakulása.

 
Mozart család
 

Lay Viki és Timár Ágnes ezek után áttértek a dinasztiák jellegzetességeire, és olyan művész családok példáján át, mint a Bach, vagy a Strauss család nézték meg, milyen hatással lehet egy alkotni vágyó gyermekre, ha már a felmenői is sikeresek voltak ugyanazon a területen. F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus elmondta, a szülőnek nagy a felelőssége abban, hogy saját tehetségét ne nyomásként helyezze a gyerekre, hanem lehetőségként mutassa fel neki.

És ha már második megállójában a tehetséggondozásig jutott a Galaxis kalauz, a két műsorvezető a már létrejött alkotások, művészi eredmények megőrzésére fókuszált. Láposi Terkával, Kemény Henrik bábművész hagyatékának gondozójával beszélgettek.

Az interjúból többek között az is kiderült, hogy ez a munka nem is annyira hagyatékőrzésként indult, hiszen a kezdetekkor még maga Heni bácsi is részt vett abban, hogy katalogizálják, rendszerezzék, és megfelelően elhelyezzék az általa készített bábokat. Kemény Henrik halála óta Láposi Terka továbbra is ezekkel a kincsekkel foglalkozik, és még ma is újabb és újabb emléktárgy, relikvia jut el hozzá, amellyel tovább bővül a gyűjtemény.

Kemény Henrik hagyatékából nyílt kiállítás Szombathelyen
 
 Vitéz László bábfigurája a Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész hagyatékából nyílt kiállításon Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Óvoda épületében 2015. október 5-én. MTI Fotó: Büki László
Fotó: Buki Laszlo
 


A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis útikalauz
2019. július 23., kedd 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímár Ágnes