„Klubrádió
Galaxis kalauz

Miért nehezebb cápát fotózni, mint szarvast?

20/07/2019 09:46

| Szerző: Klubrádió

Elsőre biztosan rávágnánk, hogy azért, mert a növényevő nem eszi meg a fotóst, de mégsem ez a válasz. A Galaxis kalauz legutóbbi adásában beszéltünk a búvárfotózásról, a túlturistásodásról és a kulturált utazásról is.

2019. július 16. Galaxis kalauz (2019. július 16., kedd 15:00)
45:51
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Tehát miért nehezebb cápát fotózni, mint szarvast? Nem, nem azért, mert utóbbi nem esz meg. A legutóbbi adásunkból kiderült, hogy a búvárfotózás türelemjáték, el kell nyerni az élőlények bizalmát, hiszen ezek a fotók a látszat ellenére nagyon közelről készülnek, nem ritka, hogy egy cápa hozzá is ér az objektívhez. Megtudtuk, hogy a búvároknak elsősorban nem a cápáktól kell félniük - persze tiszteletben kell őket tartaniuk -, a legnagyobb kihívást a sűrített levegő okozza, amitől bizonyos mélységben úgynevezett nitrogén narkózis alakulhat ki, és ettől a búvárok elveszítik a többi között az időérzéküket, amely létfontosságú a merülésekkor.

 
Cápa, csónak (pixabay)
 
 


Nem csak a búvárok utaznak messzire, hogy érintetlen helyeken merüljenek, az utazás iránti vágy, tehát a turizmus egyidős az emberiséggel. Tömeges szintre persze az olcsó repjegyekkel lépett, amelynek következtében megjelentek a "túlturistásodás" elleni hangok is. 

Ha turistáskodni megyünk, fontos lenne minimális ismeretet szerezni az adott kultúráról. Ha például Japánban metróra szállunk, ajánlatos lehalkítani a telefonunkat, Párizsban pedig szabadon hagynunk a várandós, vagy babakocsival közlekedők számára fenntartott helyeket.

A műsort a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2019. július 16., kedd 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes, Lay Viktória