„Klubrádió

Az ámbráscettől a szinkópáig. Irányított utazás történelmen, tudományon, kultúrán át random megállókkal.

 

A Galaxis kalauz Facebook-oldala

Facebook

A Galaxis kalauz adásait podcast formában is lehet hallgatni.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Műsorhoz kapcsolódó cikkeink:

Üzenetek a múltból
Galaxis kalauz

Üzenetek a múltból

2024. február 24. 06:27

”Kasso” képeslapoktól maradvány nélküli hajóroncsig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben arra is választ kerestünk, miben rejlik a mementók ereje és feladata; továbbá, hogy miért közös érdek a történelmi múlt felidézése időről-időre.

Galaxis kalauz

"Kinn is vagyok, benn is vagyok"

2024. február 17. 11:55

Kamaszrajongástól legendaátírásig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Rácz Ráchel színháztörténésszel beszélgettünk közösségi emlékezetről, annak javítgatásáról és megőrzéséről; missziós ismeretterjesztésről; a sztereotipizált hatvanas évekről; szenvedéllyé vált kutatásról.

Nem elég jó az elég jó
Galaxis kalauz

Nem elég jó az elég jó

2024. február 03. 09:10

Az eltűnt idő nyomába eredtünk, de Proust helyett a Tetrist követtük a Galaxis kalauzban. Választ kerestünk arra, hogy vajon idő híján az események korlátozott megélése, megfoszt-e minket a későbbi emlékektől, így a nosztalgia lehetőségétől is. Útközben megpróbáltuk megfejteni, hogy lehet-e kollektív az időérzékelés változása.

A sláger gyanús
Galaxis kalauz

A sláger gyanús

2024. január 20. 06:02

A dallamtapadástól a zene utaztató erejéig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Mindeközben azt is kiderítettük, hogy van-e receptje a fülbemászó dallamnak; és hogy miként lehet közösen formálni és birtokolni egy népdalt.

A zene az kell
Galaxis kalauz

A zene az kell

2024. január 13. 11:20

Prince még felfedezésre váró szellemi kincseitől az identitásformáló élményekig vezetett a legutóbbi Galaxis kalauz. Útközben azt is megvizsgáltuk, milyen különleges, lélekformáló képességei vannak a zenének.

A vágy tárgya
Galaxis kalauz

A vágy tárgya

2024. január 06. 09:58

Mi a közös a K-popban, a futballban és Harry Potterben? Semmi. Lényegileg. De ha a hozzájuk való viszonyulást vizsgáljuk, máris tudjuk a választ. Rajongótól rajongottig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben azt is kiderítjük, hogy miért vágyunk arra, hogy társasággal imádjunk valamit vagy valakit.