„Klubrádió
Galaxis kalauz

Csoda, hogy megértjük egymást

11/06/2019 16:21

| Szerző: Klubrádió

Miért több és gyakoribb az agresszió az online kommunikációban, mint a személyes beszélgetésekben? Mit mond egy ikebana? És mit nem mondjon egy jó portréfotós? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Galaxis kalauz.

2019. június 11. Galaxis kalauz (2019. június 11., kedd 15:00)
45:58
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Utyulom a lapítón a vinettát. Klopfolom a deszkán a padlizsánt. A legutóbbi adásunkban nem a két mondat értelmét kutattuk, hanem azt, min csúszhat félre két ember kommunikációja.

A megértésben a legfontosabb, hogy legyen egy közös tudáskeret, mert ha ez hiányzik, vagy komoly eltérések vannak a beszélgetők fogalomértelmezésében, a nyelvi kifejezőeszközök elcsúsznak egymás mellett, és jön a félreértés – mondja Balázs Géza nyelvész, aki szerint csoda, hogy egyáltalán megértjük egymást.

A megértést nagyban segíti az intuitív képességünk, amivel kvázi kiegészítjük a másik mondandóját. Ha rossz volt az intuíciónk, és félreértjük a másikat, arra persze mindenki másként reagál. A személyes találkozásokat sok esetben nehezen, vagy egyáltalán nem pótló online kommunikációban erre bőven van esély, ez okozza, hogy a digitális térben sokkal több a félreértés, és így az agresszió.

Jelentése nemcsak a szavaknak, de de akár a virágoknak is lehet, jó példa erre az európaiként sokszor túlmisztifikált japán kultúra. Megtudhattuk, hogy a bonszaj növényekben és ikebanákban vannak ugyan szimbólumok, de ezek nem dogmatikusak, a japán gondolkodásban inkább a látásmódon van a hangsúly, például a természetességre, a tökéletességre való törekvésen. Egy ikebanának például ki kell tudni fejeznie az aktuális évszakot, de a virágkompozíciót készítő művésznek alkotásával akár arra is tudnia kell utalnia, hogy az adott növénynek milyen tengerszint feletti magasságban van a természetes élőhelye. Az esztétikai élvezettel együtt tehát a virágok plusz jelentést is közvetítenek a szemlélő számára.

A műsor második felének témája a fényképezés volt, arról volt szó volt, a portréfotózás mennyiben szól a modellről szó és mennyiben a fotósról. Az biztos, hogy a jó portréhoz sok mindent fel kell tárni a modellről: a mimikáját, az általa preferált profilját, személyiségét, a hozzá passzoló színeket és hangulatot. És van egy mondat, amit a fényképésznek kerülnie kell, legalább az első öt percben: Húzd ki magad és mosolyogj!

Galaxis kalauz
2019. június 11., kedd 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímár Ágnes