„Klubrádió
Szószátyár

Én, te, nő

15/03/2019 06:34

| Szerző: Klubrádió

Milyen a nők helyzete a Föld különböző országaiban? Mi köze ennek ahhoz, hogy az adott ország nyelvében van-e hímnem és nőnem?

2019. március 13. Szószátyár (2019. március 13., szerda 19:00)
48:14
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám
Schiller Mariann és Kálmán László műsorvezető azt a kutatást boncolgatta a Szószátyárban, amely szerint a nyelvtani nemek megkülönböztetése árthat a női egyenjogúságnak. Ma az emberiség 38 százaléka beszél úgynevezett grammatikai nemeket megkülönböztető nyelveket. Mit is jelent ez? Egyszerűen annyit, hogy élettelen tárgyakhoz is biológiai nemet rendelnek. Ilyen például spanyol, a francia, a német vagy az orosz. 

A szóban forgó kutatást a Világbank végezte tavaly, arra jutottak hogy ha egy nyelv különbséget tesz hím- és nőnemű tárgyak között, akkor az általában negatív hatással van az adott nyelvet használó társadalomban a nők helyzetére – nehezebben kapnak munkát, és kevesebben végzik el közülük az általános iskolát. Természetesen nem a nyelv az egyetlen, és nem is a legfontosabb tényező, amely hatással van a nők helyzetére – ráadásul a hatását sok egyéb erő is ellensúlyozhatja – de a szerepe a kutatás szerint elvitathatatlan.

Miután tehát kimutatták, hogy a nyelvek használata jelentős hatással van a nők helyzetére, felmerült a kérdés, hogyan lehetne növelni a nemi egyenlőséget. A kutatók szerint például segíthet, ha arra biztatják a beszélőket, használjanak minél gendersemlegesebb nyelvezetet.

De ez csak az egyik jó tanács, ráadásul a Szószátyár második felét is a névelők uralták, igaz, egészen másfajták – a beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Szószátyár
2019. március 13., szerda 19.00h
Műsorvezető: Kálmán László, Schiller Mariann