„Klubrádió
Szószátyár

Ahogy beszélünk, úgy gondolkodunk?

14/04/2019 11:22

| Szerző: Klubrádió

Meglehetősen nehéz témát választottak nyelvészeti műsorunk szakértői. Odáig is elmerészkedtek, hogy felvessék, vajon mit ér a statisztika.

2019. április 10. Szószátyár - részlet 19.04.10.
10:49
00:00

A nyelvi kifejezés mennyire van hatással a gondolkodásunkra? Ezt kérdést boncolgatta a Szószátyárban Kálmán László és Nádasdy Ádám. Készült ugyanis egy felmérés, ami szerint azokban az országokban, amelyekben a nyelvben vannak nemek, rosszabb a nők helyzete, például jóval kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

 
 Forrás: Wikipedia
 

Amennyiben ez igaz, akkor is felmerül a gondolat, hogy a kettő között van-e korreláció, oksági összefüggés. Amennyiben nem Európából indulunk csak ki, hanem az egész világot nézzük, akkor azt látjuk, hogy Dél-Amerikában, Indiában, Oroszországban, az arab világban használnak nyelvtani nemeket. Ezek egyébként is macsóbb országok. Kínában, Afrikában, Észak-Amerikában nem. Tehát valószínűleg nem a nyelvtan miatt különbözik a nők helyzete.

Abban persze lehet valami, hogy valamilyen speciális módon hat a nyelv, például a képzettársításunkra. A híd szó például a németben nőnemű, a spanyolban hímnemű. Azt valóban meg lehet figyelni, hogy egy német beszélő gyakrabban használ a hídra nőies jelzőket, mint egy spanyol. De ez már a kreatív nyelvhasználat témakörébe tartozik.

 

A műsor részletét a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.