„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Mutassa a valódi arcát!

4/05/2019 06:32

| Szerző: Klubrádió

Gergely Beatrix jelszavának is tekinthetjük a fenti mondatot. A fotóművész fontosnak tartja a természetességet, nem szereti a beállított fotókat, sokkal inkább a véletlenül elkapott pillanatok híve. Ehhez az elvhez tartja magát a portréfotózásnál is, amely az egyik kedvenc műfaja.

2019. május 03. Ötös (2019. május 3., péntek 10:00)
93:39
00:00
Műsorvezetők: Sugár Ágnes
Legutóbbi kiállítása – melyen táncelőadásokon készült képeit láthattuk – is ezt, a spontaneitás fontosságát bizonyítja. Ahogy a szakemberek tartják, sportot és táncot a legnehezebb megörökíteni, a gyorsasága és a lendülete miatt. Hogy Gergely Beatrix gyerekkorában balettozott – mint elmondta – nagy segítségére volt, hogy az ilyen témájú képei hitelesre sikerüljenek.

 
Gergely Beatrix
 

Eredetileg keramikusnak készült, Gorka Géza, Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus tanította a mesterségre. Végül azért hagyott fel ezzel a szenvedélyével, mert az ólomtartalmú mázok hosszú távon komoly kockázatot jelentettek volna az egészségére. Azt azonban nem adta fel, hogy kreatív munkát végezzen, olyat, ahogy fogalmazott, ahol a semmiből lesz valami.

Erre tökéletesnek bizonyult a fotózás. Bár régóta készített képeket, a fia 2005-ös külföldre költözése adta meg a végső lökést, hogy hivatásszerűen is foglalkozzon fényképkészítéssel. Eleinte csak magának fotózott, majd könyvbemutatókra kezdett járni, és az ott készített képeit küldte el a kiadóknak, míg rátalált mostani, „anyakiadójára”, amely azóta is őt hívja, ha valamilyen könyvbemutatót meg kell örökíteni.

Gergely Beatrix az Ötösben elmondta, szerinte mindenféle géppel lehet képeket készíteni, de a látásmódot tanulni kell. Ezért is döntött úgy, hogy megtanulja a fotózás alapjait Eifert Jánosnál.

 
Gálvölgyi János és Gergely Beatrix
 

 

Címlapi kép: Horváth Lili Gergely Beatrix fotóján. Forrás: Kanadai Magyar Hírlap