„Klubrádió
Szószátyár

Kelet-Ázsia csehszlovákjai – egzotikus nyelvek a Szószátyárban

23/05/2019 13:40

| Szerző: Klubrádió

Még a kutatók se értenek egyet abban, hogy pontosan hány nyelvcsalád van Kelet-Ázsiában, de az biztos, hogy rengeteg. A thai és a laoszi viszont olyan, mint a cseh és a szlovák – a továbbiak a Szószátyárban.

2019. május 22. Szószátyár (2019. május 22., szerda 19:00)
48:14
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám

A műsor vendége Bartos Huba sinológus, elméleti nyelvész volt, aki elmondta: a szakemberek se tudják pontosan besorolni, hány nyelvcsalád, nyelvcsoport van a térségben, amelyet önkényesen választottak ki az adás témájául, nem foglalkoztak például az úgynevezett ausztronéz vagy a kelet-szibériai nyelvekkel.

A legáltalánosabb felfogás szerint – bár azt is megkérdőjelezik néhányan, hogy ez egy egység – a sino-tibeti a legnagyobb nyelvcsalád, legalábbis a beszélők száma szerint. Ennek két iránya van, az egyik a kínai nyelv összes variánsa (de azokat is lehet egy marék külön nyelvnek tekinteni), a másik a tibeto-burmai ág. A tibetit és a burmait, bár elég távol esik egymástól, azért emelik ki, mert nekik van a legrégebbi írásbeliségük.

Vannak a tai-kadai nyelvek, ezek közé tartozik az említett thai és a laoszi is – beszélőik a határ két oldalán elég jól megértik egymást. A hmong-mien nyelvek talán az Egyesült Államokban ismertebbek lehetnek, mivel a hmongok szemben álltak a vietnamiakkal, ezért az amerikaiak szövetségesei voltak. Egyébként szétszórtan élnek Kínában és Indokína északi részében. A vietnami, a kambodzsai khmer és a mon az ausztroázsiai nyelvcsaládba tartozik, amely viszonylag jól elkülönül a többitől.

És még nem is beszéltünk a koreairól meg a japánról, amelyek rokonságát nem lehet egyértelműen azonosítani más nyelvekkel, de rendre születnek hipotézisek ezzel kapcsolatban.

A műsorban az érdeklődők bejátszásokat hallhatnak az egyes nyelvekről és elmélyülhetnek azok rejtelmeiben.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Szószátyár
2019. május 22., szerda
Műsorvezető: Kálmán László