„Klubrádió
Szószátyár

Becézzünk, vagy ne?

12/05/2019 09:48

| Szerző: Klubrádió

A Szószátyárban most sem kőbe vésett szabályokkal foglalkozunk, hanem nyelvi jelenségekkel, amelyekre hallgatóink hívják fel a figyelmet.

2019. május 08. Szószátyár - részlet
06:16
00:00

Vannak keresztnevek, amelyeket többféleképpen is becézhetünk és vannak olyanok, amelyeket jóformán nem is lehet becézni. Aztán vannak olyanok, amelyeket akkor is használunk becézett alakban, ha az illetővel nem vagyunk bizalmas viszonyban. Például azt mondjuk, hogy „Parancsoljon Miklós, foglaljon helyet!”, de az furcsa, hogy „Parancsoljon Pál, foglaljon helyet”, természetesebb a "Parancsoljon Pali!" Hasonlóan viselkedik az Erzsébet, a József, a György is.

Szinte ugyanezek a nevek azok, amelyek nem szeretik a -ka, - ke végződést. Nem mondjuk, hogy Pálka, de még azt sem nagyon, hogy Erzsébetke, vagy Józsefke.

Amennyiben a nénit, bácsit használjuk, akkor is hasonló eredményre jutunk. Ugye furcsán hangzik, hogy Pál bácsi, Erzsébet néni, jobban hangzik a Pali bácsi, Erzsi néni.

A Szószátyár műsorvezetői arra jutottak, hogy a szótagszámmal lehet összefüggésben ez a nyelvi jelenség. Az 1, illetve 3 szótagú keresztnevek (mint a fentebb említettek) másképp viselkednek, mint a két szótagúak, mondjuk a Miklós. A magyarázat része lehet még az is, hogy a nyelvnek egyfajta lüktetése van, például tá-ti-tá-ti, mondjuk Józsi bácsi.

A részletesebb magyarázatért hallgassa meg a műsor részletét, amelyet a fenti „lejátszás” ikonra kattintva ér el. Műsorvezető: Kálmán László és Nádasdy Ádám. Kiemelt kép: Pixabay.