„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Még érdemes dínók után kutatni

15/04/2019 11:54

| Szerző: Klubrádió

Egy-egy felfedezés mindig felkelti a figyelmet az őslények iránt és ez jót tesz a tudománynak. Mint ahogy a jó filmek is.

2019. április 15. Ötös - részlet 19.04.15. Ősi Attila
46:30
00:00

Két és fél óra alatt leletre bukkanni, ez több, mint szerencse. Ősi Attila paleontológusnak ebben volt része, amikor a Bakonyban, közelebbről Iharkúton elmehetett egy bauxitbányába, dinoszaurusz csontokat keresni. A 85 millió éves kőzetréteg azóta is „ontja” a leleteket. Az egykori bányát szinte minden szakmabeli ismeri Európából.

Egyébként nem a bakonyi dinoszaurusz volt az első hazai lelet, hanem a Komlosaurus carbonis, vagyis a Mecsek feketekőszén bányáiban és azok meddőhányóin megtalált lábnyomfosszíliáiról ismert dinoszaurusz faj. Ez lett idén az év őslénye.

Egy-egy felfedezés mindig felkelti az érdeklődést. Dinoszauruszokat már a némafilmek korában is lehetett látni, a T-Rex felfedezése után. A 70-es években is volt egy felfutás, és a Jurassic park is elindított egy hullámot. Egy időben, amikor Kína nyitott, beengedte a külföldi szakembereket, akkor az onnan származó leletek árasztották el a világot, és nyomukban az azokra épülő tanulmányok.

Ősi Attila szerint a jövőben olyan helyeken lesz érdemes kutatni, amelyek lakatlanok, nehezen közelíthetőek meg. Például Szibériában, vagy nagyon száraz, sivatagos területeken.

Para-Kovács Imre interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ha további érdekes klubrádiós tartalmakra is kíváncsi, iratkozzon fel YouTube-csatornánkra!