„Klubrádió
Kovátsműhely

Köszönet mindenért - Domján Edit

22/02/2020 10:42

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténete Domján Editről szól. A nők irigyelték, a férfiak szerelmesek voltak belé. Bár gyakran emlegette, hogy negyvenéves korában véget fog vetni az életének, senki nem vette komolyan. 1972 karácsonyán azonban nem jelent meg G. B. Shaw Candida című darabjának előadásán a Madách Színházban: ekkor már az összes kollégája biztos volt benne, hogy nagyon nagy a baj. A Kovátsműhely vasárnapi adásában Szakonyi Károly íróval és Szirtes Tamás rendezővel beszélgettünk minden idők egyik legvarázslatosabb magyar színésznőjéről, Domján Editről.

2020. február 23. Kovátsműhely (2020. február 23., vasárnap 17:00)
52:46
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Szakonyi Károly szerint Domján Edit egyik titka az volt, hogy az isten olyan nőiséget adott neki, amit mindenki megérzett: színésztársak és nézők egyaránt. Kedvesség, báj, intelligencia, szerénység, és összetéveszthetetlen hanghordozás: ezekkel varázsolt el mindenkit Domján Edit. Hogy a huncut mosolyok, kacér tekintetek mögött milyen tragikum, mennyi dráma húzódott meg, azt már kevesen tudták: leginkább csak azok, akik igazán ismerték őt. Persze ez a kettősség színpadi- és filmes szerepeiben is különlegesen izgalmassá tette őt, nem csoda, hogy korának legnagyobb sztárjaként tartjuk számon a mai napig.

Színésznői allűrjei nem voltak; nem a közönség rajongásáért, hanem a maga örömére játszott. Szerelme Szécsi Pállal igazi héja-nász volt: együtt, és egymás nélkül sem tudtak élni. Szécsi zenésztársai ráadásul rendszeresen ugratták a párt azzal, hogy Domján 12 évvel volt idősebb szerelménél.

Szakonyi Károly a Domján Edit Alapítvány által minden évben átadott díjról is mesélt: a díj a vidéken játszó, tehetséges színésznőket ismeri el.

Szakonyi Károly és Kováts Kriszta
 
Szakonyi Károly és Kováts Kriszta
 

Adásunk második felében Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgató-rendezője volt a vendégünk, aki a leggyakrabban lejátszott Köszönet mindenért című Domján-sláger rendezője is volt. Szirtes számára a legmeghatóbb ebben a dalban az, hogy a nagyon szexi és nagyon szerelmes felszín alatt ott van egy kétségbeesett kapaszkodás; kapaszkodás a férfibe, aki talán nem is létezett, de akire Domján egész életében vágyott.

Szirtes Tamás maga sem értette, hogy hogy lehet egy gyönyörű, életerős, negyvenéves, csodálatos és sikeres színésznőnek eldobnia magától az életet, amire ráadásul éveken át készült: ebből persze semmi sem látszott rajta. Szirtes Tamásnak módja volt éppen a Domján halála előtti években, ha nem is baráti, de meglehetősen közeli viszont kialakítani a színésznővel. A halálára azonban ő sem számított, sokként érte őt magát is, ahogyan a többi Madách-beli  kollégát. Domján Edit képtelen volt letenni a szembenézés terhét saját mulandóságával, esendőségével, és talán éppen ez lett a veszte. Bármennyire is szerette őt a környezete, az elkerülhetetlen véget senki nem tudta volna megakadályozni. Egy dolog bizonyos: Magyarország az egyik legtehetségesebb, legvibrálóbb színésznőt veszítette el a személyében. Domján Edit idén karácsonykor lenne 88 éves.

Szirtes Tamás és Kováts Kriszta
 
Szirtes Tamás és Kováts Kriszta
 

 

Kovátsműhely
2020. február 23. vasárnap 17:00
Műsorvezeő: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna