„Klubrádió
Útszélen

Segítő romák és kirekesztett transzneműek

1/06/2020 17:40

| Szerző: Klubrádió

Milyen az, amikor a romák segítenek rászorultakon? És mivel jár mindaz, hogy a kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, melynek 33-as §-a kimondja, hogy a születéskori nemet tilos megváltoztatni, illetve mindez hány embert érint ma Magyarországon. Az Útszélen ezzel a két témával foglalkozott.

2020. május 28. Útszélen (2020. május 28., csütörtök 15:00)
44:57
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta
A rendeleti kormányzás időszakában olyan jogszabályt szavazott meg a kormánypárti többség, amely nem teszi lehetővé többé azt, hogy nemi identitásában mindenki annak vallja magát, aminek érzi, vagy aminek akarja.

Ez az a törvény, amely – a világon egyedülállóan – kötelezővé teszi a születéskori nem feltüntetését az okmányokban, ellehetetleníti és veszélybe sodorja a transznemű és transzszexuális polgártársainkat. Becslések szerint legalább hatvanezer magyar állampolgárt érint a tiltás és szembe megy nemcsak az emberi jogi ajánlásokkal, hanem a nemzetközi kötelezettségekkel is.

Az Országos Roma Civil Tanács azért alakult, hogy összefogja a civil szerveződéseket és olyan ügyekben nyújtson segítséget, mint például a romák oktatása, munkahelyi felzárkóztatása. A járvány idején azonban az összefogás új értelmet kapott: a leszakadó rétegeknek azonnali segítséget nyújtanak abban, amire éppen szükség van.

AZ ORCT segítő akciója Nagylócon
 
AZ ORCT segítő akciója Nagylócon
 

Ha kell, akkor tisztítószert visznek, ha kell, akkor laptopot az oktatás nélkül maradt gyerekeknek. Romák, akik segítenek – nem csak romáknak.

Útszélen
2020. május 28. csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztő: Árva Brigitta