„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem lesz meg a vaj Kispesten?

15/06/2020 17:18

| Szerző: Klubrádió

Megszűnt az antikorrupciós bizottság a kispesti önkormányzatnál. Ez az ellenzéki összefogást is megingathatja. Jöjjenek a szakemberek?

2020. június 15. Reggeli gyors - részlet 20.06.15. Paróczai Anikó
04:44
00:00

Egy volt szocialista önkormányzati képviselő, Lackner Csaba korrupciógyanús ügyeit vizsgálta volna az a bizottság, amelynek felhatalmazása 3 hónapra szólt. A járványhelyzet miatt azonban gyakorlatilag nem tudtak csinálni semmit, az MSZP-s polgármester, Gajda Péter össze sem hívta a testületet, aztán pedig lejárt a bizottság mandátuma.

A Fővárosi Közgyűlés ülése

Gajda Péter véleménye szerint a bizottság csak arra jó, hogy médiafigyelmet biztosítson az őt és társait lejáratni akaró kampánynak. A DK és a Párbeszéd is egyetért azzal, hogy ne próbáljanak vizsgálódni a jövőben. A Momentum nem hagyná annyiban a dolgot, csak kíváncsiak arra, hogy van-e vaj valakinek a fejét, azaz történt-e korrupció.

Ahogyan Paróczai Anikó képviselő elmondta a reggeli gyorsban, nem is nagyon értik a többi ellenzéki pártot. Azért fogtak össze, hogy tisztább közéletet teremtsenek. Tartoznak azzal a kispestieknek, és tágabb értelemben véve a társadalomnak, hogy feltárják az esetleges visszaéléseket.

A Momentum most azt tervezi, hogy független szervezetekhez, szakértőkhöz fordul. Soproni Tamás a párt politikusa azt mondta, hatékonyabb, ha például a Transparency International vizsgálja a korrupciógyanús ügyeket, min ha politikusok tennék ugyanezt. Szóba került még független szakértő, könyvvizsgáló felkérése is, hogy átvilágítsanak több céget. Itt jön a következő nehézség: egy ilyen vizsgálat pénzbe kerül. A momentum képviselője szerint ezt az önkormányzatnak kell fizetnie. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szocialista polgármester ettől nem zárkózik el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.06.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor