„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi István: Ízekre szedik a miniszterelnökök alkuját

22/07/2020 18:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az Európai Parlament öt nagy frakciója egyetért abban, hogy a tagországok vezetői a saját kormányzati feladataikkal voltak elfoglalva, nem a nagy és fontos európai célokkal.

2020. július 22. Megbeszéljük - részlet 20.07.22. Ujhelyi István
09:27
00:00

Az Európai Parlament régóta követel magának nagyobb súlyt az uniós intézményrendszerben, de a költségvetésről és a helyreálliítási alapról hozott tanácsi döntés talán minden eddiginél jobban kiélezte a helyzetet. Az öt meghatározó parlamenti frakció úgy döntött, hogy csak kemény feltételekkel fogadják el a miniszterelnökök nehezen kiizzadt alkuját. Amelyet egyébként szinte minden részvevő óriási sikernek állít be az otthonra szánt kommunikációban, különösen Orbán Viktor.

A tagállamok vezetőinek 1074 milliárd eurós költségvetésről és 750 milliárdos helyreállítási alapról kellett megállapodniuk, ami szinte felfoghatatlanul nagy összeg. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arról számolt be, hogy a frakciók elismerik a megállapodás történelmi jelentőségét, azonban annak elfogadását, megszavazását feltételekhez kötik. Világosan látszik, hogy a miniszterelnökök csak a saját kormányzati feladataikkal voltak elfoglalva, olyan alkut akartak, ami nekik jó. A nagy és fontos, közös európai célokra kevesebb pénzt szántak a kelleténél és ez megengedhetetlen. Az egészségügy, az oktatás, a zöld célok háttérbe szorultak.

EP-090231B_Plenary_Opening_Tribune
 

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén a politikai alkura politikai választ fog adni. Csak akkor fogadják e a megállapodást, ha például a jogállamiságra vonatkozó feltételek úgy kerülnek be a szövegbe, ahogyan azt a parlament korábban már kérte. Vagyis a mostaninál határozottabban. Annak a javaslatnak is bele kell kerülnie, amit a törvényhozás már 2019 elején elfogadott, nevezetesen, hogy amennyiben egy kormány politikája miatt be kell fagyasztani az uniós támogatásokat, a célhoz, a címzettekhez akkor is jusson el a pénz. Például, ha a kormány szerződik egy önkormányzattal valamilyen uniós projekt megvalósítására, az önkormányzat akkor is kapja meg a pénzt a kormánytól, ha az az EU-ból nem érkezik meg, mert az ország vezetői lábbal tiporják a jogállamiságot.

A következő hónapok tehát egyeztetésekkel, rengeteg tárgyalással telnek majd. Tételről tételre átnézik a kormányfők alkujának minden elemét – mondta Ujhelyi István.

Az MSZP képviselője beszélt arról is, hogy sok milliárd eurót veszített az ország Orbán Viktor miatt. A mostani alkufolyamatban ugyanis fontos elv volt, hogy a szegényebb országok kapjanak többet. Jelentős mutató volt a munkanélküliség. Az Orbán-kormány a valóságnál gazdagabbnak mutatta az országot folyamatosan, mert kozmetikázta, javította a foglalkoztatási statisztikát. A győzelmi jelentések miatt csökkentették a támogatást, összességében mintegy 15 százalékkal.

Ezzel veszítettünk, mondja Ujhelyi, de azzal nyertünk, hogy Orbánt sarokba szorították. Még több pénzt buktunk volna, ha megvétózza a megállapodást. A képviselő szerint az már több generációra kiterjedő bűn lett volna, és eddig úgy látszik, hogy ilyen kockázatot még Orbán sem vállal.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI!Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Megbeszéljük
2020.07.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György