„Klubrádió
Reggeli gyors

Játékpisztolyt tart a kezében „Brüsszel”, vagy komolyabbat?

28/07/2020 13:50

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Az Európai Bizottság dolga, hogy meghatározza, hogyan kell majd szavazni a jogállamiság ügyében. Tetemes pénz múlik ezen, és az, hogy Lengyelország és Magyarország hogyan ítéltetik meg.

2020. július 28. Reggeli gyors - részlet 20.07.28. Weinhardt Attila
08:25
00:00

Az biztos, hogy az uniós támogatásokat a jogállamisághoz fogják kötni, lehetőség lesz arra, hogy a problémásnak ítélt tagállamok forrásait megnyirbálják, vagy befagyasszák. Ez Lengyelországot, és Magyarországot érintheti leginkább. Az uniós csúcsértekezleten született dokumentumban elég homályos a megfogalmazás, de az kivehető, hogy mi a cél, bármit is nyilatkozott Orbán Viktor. Az Európai Bizottságnak kell kidolgoznia a részleteket, a szavazási mechanizmust. Ez utóbbi pszichológia kérdés is – mondta el a Reggeli gyorsban Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

Orbán Viktor telefonál
 

Az egyik szavazási rend szerint az állam- és kormányfők tanácsában minősített többségre van szükség a szankciókról szóló döntésnél. Ez azt jelenti, hogy 15 vezetőnek kell egyformán szavaznia, de mögöttük az uniós lakosság 65 százalékának kell állnia. Azaz a 15 között nagy országoknak is lenniük kell. A másik metódus a fordított többség. Ekkor a döntés elvetéséhez kell ragaszkodniuk az együtt szavazóknak. A vita most e körül zajlik, a pszichológiai különbség pedig az, hogy a fordított többség esetében egy javaslattal szembe kell menniük a csúcsvezetőknek, nem pedig valami mellé állniuk. Kérdés, hogy van-e erre politikai bátorság, illetve akarat.

Az EU-ban érdemi változtatásokra, döntésekre tulajdonképpen hétévente van lehetőség, amikor a költségvetésről szavaznak. Az elmúlt ciklusban egyre nőtt a feszültség a közösségben, az Európai Parlament nyomása erősödött a döntéshozó és végrehajtó testületekre.

Hamarosan ki kell derülnie annak, hogy az Európai Tanács dokumentumába csak látszatszöveg került, vagy valóban meg akarják állítani azt, ami Lengyelországban és Magyarországon elindult. Játékfegyvert kapott a kezébe a Bizottság, vagy képes visszatartó erőt mutatni? Charles Michel, a Tanács elnöke szerint igenis be kell vezetni egy új jogállamisági mechanizmust. Hasonlóan nyilatkozott Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2020.07.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János