„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán harcot lát, de ez egy közösség

27/07/2020 17:48

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Egykori miniszterek, államtitkárok fogtak össze, hogy segítsenek az ellenzéknek, akkor is, ha jobboldaliak. A V 21 tagjainak sikerült megérteniük egymást.

2024. május 02.
00:00
00:00

Csakis összefogással lehet legyőzni a Fideszt, ez mára mindenki számára világos kell, hogy legyen. A V 21-ek csoportja ezt hangoztatta már az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt is. Elmentek a különböző pártok rendezvényeire és megérttették az ott lévőkkel, hogy miért kell egyetlen ellenzéki jelölt ebben a választási rendszerben. Most is ezt kell tenni, félúton a választások felé – vallja Holoda Attila energetikai szakember, a csoport tagja.

A V 21-ek szerint a létbiztonságban, egészségügyben, oktatásban megvan az egyetértése, de például a nemzeti politikában, a nemzetiségi és európai politikában nincs. Ezért akarják az ellenzék pártjait tárgyalóasztalhoz ültetni, és megszólítani szinte valamennyi társadalmi réteget. Hiszen már az Európai Egyesült Államok kérdését is másképp látják. A magyarok nyugati közösségekhez akartak csatlakozni, mint a NATO, az EU, és ettől a gondolattól a mai napig nem sikerült eltávolítani őket, a többség tudja, hogy ezek közösségek, hiába láttatná Orbán az egész egy nagy csatatérnek. A helyzetet bonyolítja, hogy kialakulóban van a két-, vagy inkább háromsebességes Európa.

Holoda Attila rendkívül fontosnak tartja a sajtó- és szólásszabadság kérdését is, hisz ez leginkább az ellenzéket érinti. Valamiféle szabályozásra szükség van, de nem olyanra, hogy egyes orgánumokat elhallgattassanak. A szabályoknak lehetőséget kell adniuk, például arra, hogy a reklámpiachoz hozzáférjen az ellenzéki média is, ne csak a kormánypárti.

A csoport tagjai tehát megértik egymást és azt is, hogy másoknak részben más a véleményük. Pedig amikor miniszteri, államtitkári pozícióban voltak, különböző ideológiájú kormányokban dolgoztak. Balázs Péter, Bod Péter Ákos, Bárándy Péter, Jeszenszky Géza, Pusztai Erzsébet, Bozóki András és még sorolhatnánk. Ha ők képesek közös nevezőre jutni, az ellenzéki pártok is megtehetik. A csoport tehát vitaanyagot készít és szeptemberben kerekasztalhoz kívánja ültetni az ellenzéki pártokat.

Az interjút a Fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetvéry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.07.27. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor