„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

Bod Péter Ákos: rossz irányba viszik az országot

26/06/2019 12:29

| Szerző: Klubrádió

Mennyire nemzeti az a kormány, amelyik meglopja a nemzetét? „Kormányviselt” emberek szeretnék kinyitni a szemeket.

2019. június 26. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. június 26., szerda 09:00)
43:24
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Csend és kiáltás. Ez a címe annak a vitairatnak, amelyet a V21 csoport készített az ország állapotáról. A summázata annyi lehetne: rossz irányba viszi az országot ez a rendszer. Persze nem elég csak összeszedni a negatívumokat, ezt bármelyik kormánnyal megtehetnénk, itt már rendszerré állt össze a dolog. A csoportban -ahogy Bod Péter Ákos társelnök fogalmazott- kormányviselt emberek vesznek részt, akiknek van gyakorlatuk egy ország irányításában. A vitairatot röviden közérthetően fogalmazták meg, várják a hozzászólásokat.

A fejezetcímek jó képet adnak az egész munkáról: Búcsú a demokráciától, Jogállam helyett pártállam, Úri muri, Cselédsors, Hamis külpolitika.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a nemzeti jelleg erősödése nem sajátosan magyar jelenség, egy gazdasági válság, pénzügyi krízis, a globalizáció megrendülése megerősíti a politikát, ami pedig jellemzően nemzeti. Nem csak magyar a történelem sajátos értelmezése sem. Trump elnök ugyanazt csinálja, a múltat ajánlja jövőnek.

A kormány részéről nem folyik tartalmi vita. Nem véletlen, hogy Orbán nem vitatkozik. Az emberei sem mernek elmenni egy stúdióba, mert nem tudják, hogy mit mondjanak, illetve mit fog mondani pár órával később a főnök. Ideológiája sincs, illetve nem tudjuk, hogy mi az. Hangoztatják, hogy nemzeti, de mennyire nemzeti az a kormány, amelyik meglopja a nemzetét?

Ennek a rezsimnek minden, ami független, ami nincs a kormány alá rendelve, az ellenség. A már-már állampárt utána megy az embernek, főleg ha kritikus. Bod Péter Ákos azt mondja, ők mást nemigen tehetnek, mint hogy szólnak. Ennyivel tartoznak. Főként maguknak.

Hogy mennyire tartós Orbán rezsime, arról a közgazdász úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság 2010-ben már növekedési pályán volt. Azóta is nő. Túl vagyunk adóztatva, így a kormánynak sok pénze van. Ugyanakkor a magyar gazdaság törékeny. Már rég nem az olcsó munkaerőre kellene alapozni, hanem a tudásra. Ami pedig magát a rezsimet illeti: az egy személyre épülő rendszerek általában sérülékenyek.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors – Reggeli személy
2019.06.26. 06:00
Műsorvezető: Rózsa Péter