„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem csökken az adó, csak átalakul

13/06/2019 13:21

| Szerző: Klubrádió

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint nem csökken az adó mértéke a tervezett kormányzati intézkedésekkel, csak átcsoportosítások lesznek. A költségvetés viszont „éhes”, tehát több bevételre számít a lakossági befizetésekből.

2019. június 13. Reggeli gyors / részlet, Bod Péter Ákos (19.06.13.)
06:52
00:00
Bod Péter Ákost arról kérdeztük, hogy egy államtitkári bejelentés szerint 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma. A volt jegybankelnök azt mondta: önmagában pozitív, hogy nem 2030-ig vagy 2040-ig tervez a kormányzat, hanem ameddig felhatalmazása van. Mivel sok adót fizetünk és sok módon is, az egyik cél, hogy kevesebb formában tegyük ezt.

Ismertette: a nyugdíjjárulékot összevonják az egészségügyi biztosítási adóval, a munkapiaci járulékkal, tehát olyan elvonásokkal, amelyek lényegében béradóként működnek. Legalább nem három dokumentumban kell intézni ezeket az ügyeket, hanem egyben, és ez is valami, hiszen felmérések szerint Magyarországon túl sok időt töltenek el különösen a cégek adópapírok kitöltésével.

Arra a kérdésre, hogy összességében csökken-e az adó mértéke, Bod Péter Ákos úgy válaszolt: nem, ez átcsoportosítás. A 2020-ra beterjesztett költségvetés számaiból az derül ki, hogy az állami bevétel hatalmas ütemben nő majd például az áfából (16 százalékkal), a személyi jövedelemadóból is (10 százalék), tehát a lakossági befizetés 11 százalékkal nő. Az inflációval (amely várhatóan 3-4 százalék között alakul) is kalkulálva ezt azt jelenti, hogy a magyar állam több adót von el. Ami nem is csoda – tette hozzá –, mert majdnem 6 százalékkal nőnek az állam központi, kormányzati kiadásai.

Ez egy „éhes állam”, szereti a pénzt, mert a kormányzati filozófia szerint jobban el tudja költeni, mint mi, de nem szeret adóztatni, mert az meg nem népszerű, így néha belefog az adófajták vagy még ritkábban az adótételek mérséklésébe. Bod Péter Ákos csak egy komoly tételt talált, amely csökken: a vendéglátóipar és a turizmus fog neki örülni, a szálláshelyekre kivetett áfa lemegy gyakorlatilag 9 százalékra. A rossz nyelvek szerint ebben az is benne van, hogy kormányközeli körök nagy részesedést szereztek a turizmusban – tette hozzá.

Azt mondta: a kormány „politikai lelke” az adó, adóból akarnak mindent megoldani, átmeneti ügyeket is, mint a végkielégítésekre kivetett különadó, amely lényegében addig volt érvényben, amíg az előző garnitúra emberei mentek nyugdíjba, aztán kivezették, vagy a bevándorlást segítő szervezetek adója, amely nem hoz bevételt.

A beszélgetést fent, a lejátszás gombra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. június 13., 6:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes