„Klubrádió
Reggeli gyors

Fel kellene nőni a multikhoz

15/04/2019 08:55

| Szerző: Klubrádió

Egy kicsi, nyitott országban természetes, hogy megjelennek a külföldi tulajdonú cégek. Jelenlétük azonban sok gonddal is járhat.

2019. április 15. Reggeli gyors - részlet 19.04.15. Bod Péter Ákos
06:57
00:00

A magyar vállalati GDP több mint felét a külföldi tulajdonú cégek termelik -áll az Eurostat jelentésében. Jó ez, vagy sem? Elemzők szerint nem, mert háttérbe szorítják a magyar cégeket, elviszik a képzett és jó munkaerőt, alig adóznak, viszont tekintélyes állami támogatást kapnak.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár árnyalta a képet a Reggeli gyorsban. Véleménye szerint ez a jelenség a kicsi, nyitott országokban természetes, Írország vezette a listát. Nagyobb, erősebb országokban, mint Németország, vagy Franciaország, sokkal kisebb a külföldi cégek aránya. Magyarországon a monarchia idején volt már hasonló helyzet, külföldiek hoztak be modern technológiát, csak akkor a magyarok ezt szép lassan átvették, és felnőttek a külföldiekhez.

Most az történt, hogy a 2010 és 2015 közötti időszakban a magyar gazdaság 26 százalékkal nőtt, ezen belül a magyar cégeknél 18, a külföldieknél 34 százalékos volt a növekedés. Szó sincs tehát arról, hogy a hazai vállalkozások felnőnének.

A kicsik túl kicsik, a közepesek félnek attól, hogy felkerülnek a térképre és komoly ellenőrzéseket kapnak, vagy túl kívánatosak lesznek és akkor belép a politika, illetve a politikához közel álló tőke. A legnagyobb, akár állami tulajdonú cégeket pedig meg lehet nézni, lásd vasút, vagy posta. Közben 2010 és 2018 között a kormány 346 milliárd forint állami támogatás és további több száz milliárd forintnyi adókedvezményt adott a multiknak.

Bod Péter Ákos szerint nem baj, hogy nagy, hatékony, termelékeny külföldi vállalatok vannak itt, ezek képesek egy-egy nagyobb várost, régiót is kiemelni. Győr például az ott lévő autógyár nélkül egészen másképp nézne most ki.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.