„Klubrádió
Reggeli gyors

Mennie kellett a CEU-nak, de jön a kínai egyetem

7/01/2021 14:31

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány 821 millió forinttal támogatja a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megépülését. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a magyar állampolgárokra tartozik, hogy ez mennyibe kerül, mert ők fizetik. Nem beszélve arról, milyen kedvezményeket kap az intézmény és mennyire világítják át. Ráadásul miközben a magyar felsőoktatásban nincs pénz, a Fudan ötezer hallgatóval tervez indulni.

2021. január 07. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (21.01.07.)
07:44
00:00

A fejlesztés alatt álló „déli városkapu” területén, a IX. kerületi, jelenleg elhagyott Nagyvásártelep közelében kaphat helyet a kínai Fudan Egyetem budapesti campusa – közölteNépszava szerdán.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt kérdeztük, aki elmondta: közérdekű adatigénylést adott be az ügyben, mert „ránk tartozik, mi fogjuk fizetni”, mint a Budapest-Belgrád (kínai hitelből épülő) vasútvonalat. Megjegyezte: évek óta tart az a folyamat, amelynek eredményeként a Fudan Egyetem campust kap Magyarországon – egyébként a világon elsőként Kínán kívül. A koronavírus-járvány közepén 821 millió forintot adott a magyar kormány azért, hogy ezt a kínai kommunista párt meg tudja csinálni, és azért emelte ki a pártot, mert pár éve, az egyetem alapszabályának megváltoztatása után ők kerültek vezető szerepbe az intézményben. Ez ellen még flashmobot, kisebb tüntetést is tartottak akkor a hallgatók, amikor az állampárt átvette az egyetemet.

Felhozta a CEU-val kapcsolatos párhuzamot: ott zavarta a magyar kormányt a versenyhátrány, a két diploma (amerikai és magyar), a Fudan Egyetem esetében viszont egyáltalán nem zavarja őket, hogy konkurenciát jelentene. Iszonyatos költségvetéssel működne ez az egyetem, ötezer hallgatóval, miközben a felsőoktatásban nincs pénz, és nem is tesznek bele, hanem ehelyett idehoznak egy kínai intézményt – mondta a képviselő. Ezért fordult a Palkovics László vezette minisztériumhoz, hogy megtudja, mennyibe kerül ez az adófizetőknek, milyen kedvezményeket kap a Fudan, lesz-e bármilyen átvilágítás, ugyanis tőlünk nyugatabbra sorra zárják be a Konfuciusz Intézeteket is, mert felmerült, hogy a soft power (puha befolyás) eszközei, esetleg oktatási és kulturális tevékenységen kívül más célt is szolgálhatnak.

Szél Bernadett jelezte: amikor beszélgetett emberekkel a Fudan-ügyről, sokan azt hozták fel, hogy a világ top40 egyetemének egyike és mennyire dübörög a kínai gazdaság, de szerinte ez nagyon leegyszerűsítő álláspont. Ugyanis az nagyon nem mindegy, hogy mit kutatnak és milyen célokat szolgálnak a kutatásaik.

Alapvető kérdés, hogy olyan hatalommal, amelyik átnevelő táborokat működtet és brutálisan elnyomja a társadalmat, folyamatosan megsérti az emberi jogokat – és ezt Orbán Viktor is tudja – milyen szövetséget akar a magyar kormány.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021. január 07., csütörtök 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre