„Klubrádió

Hiába nyert Szél Bernadett pert, az Emmi továbbra sem árulja el, miért kellett kiüríteni a kórházakat tavasszal

24/11/2020 20:46

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hiába fordult bírósághoz, nyerte meg a pert, hiába kötelezte a bíróság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy árulja el, miért kellett tavasszal a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítani. A képviselő szerint előkészítetlenül, szakmai indokok nélkül és embertelenül zajlott az ágyfelszabadítás.

Hiába mondta ki a bíróság, hogy jogunk van tudni mi indokolta a kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését tavasszal, az Emderi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra sem hajlandó megmondani, írja Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebookján – szúrta ki a 444.

A képviselő leírta, korábban már kiperelte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy hány ágyat ürítettek ki 8 nap alatt, de azt nem lehetett tudni, hogy pontosan mi indokolta ezt a döntést. Szél arra is kitért, hogy bár a bíróság kötelezte a tárcát a kért adatok kiadására, „a minisztérium nem küldött semmi olyan szakmai anyagot, amiből látnánk, hogy a járvány milyen felfutásával számoltak”.

 
Szél Bernadett Fotó:
Facebook
 

A minisztérium a “válaszában csak arról ír, hogy a miniszteri utasítást kapacitásfelmérés előzte meg, és újra elsüti azt a sokszor ismételt hazugságot, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, mert 58 százalék már szabad volt – országosan. A kiürítést viszont intézményenként kellett teljesíteni” – írta a képviselő, aki az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet példáját felidézve illusztrálja, hogy az egyes intézményekben a kiürítések meghaladták az Emmi által kommunikált mértéket.

„Minden hozzám került információ alapján világosan látszik: előkészítetlenül, szakmai indokok nélkül és embertelenül zajlott az ágyfelszabadítás, amiért a kormány minden felelősséget az orvosokra és kórházakra hárított” – idézte a politikust a Telex.