„Klubrádió

Szél Bernadett feljelenti az MTVA-t

26/11/2020 21:48

| Szerző: klubrádió

Feljelenti a közmédiát Szél Bernadett független parlamenti képviselő a nemrég a Szabad Európa portálon nemrég közölt Bende Balázs- és Németh Zsolt-féle hangfelvételek miatt, amelyekből kiderült: az ott dolgozóknak választási kampányban a kormányt kell támogatniuk, akinek pedig ez nem tetszik, az mehet. „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”  – mondta Bende Balázs.

Szél Bernadett Facebook-oldalán azt írta: már 14 nap telt el a közmédia törvénysértő működését bizonyító hangfelvételek nyilvánosságra kerülése óta, de az MTVA még mindig úgy tesz, mintha mi sem történt volna, az MTI pedig rendre megtagadja az erről szóló közleményeik kiadását, ezért feljelentést tesznek hűtlen kezelés miatt.

A szabadeuropa.hu portálon 2020. november 12-én nyilvánosságra került hangfelvételek alapján Bende Balázs, az MTVA korábbi vezető szerkesztője és Németh Zsolt hírigazgató az európai parlamenti választások előtt nyílt utasítást adott a munkatársaknak a kormánypártok támogatására és a választási sikereiket elősegítő tájékoztatásra. A választási csalásnak is tekinthető utasítás világos bizonyítékát adta annak, hogy a közmédia nem közszolgálati, hanem kormányszolgálati tevékenységet végez, és politikai küldetést hajt végre – fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

A hűtlen kezeléssel kapcsolatban azt írta: a médiatörvény szerint az MTVA-ra bízott vagyon elsődleges rendeltetése a közszolgálati médiaszolgáltatás és a hírügynökségi szolgáltatás mint közfeladat ellátásának elősegítése, amely törvényi kötelezettségeit az Alap – ahogy azt a hangfelvétel is tanúsítja – nyíltan megszegi. 

A feljelentésről szóló bejegyzést Szél Bernadett mellett Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselő is aláírta.