„Klubrádió

Kimondta a köztévés vezető szerkesztő, náluk nem az ellenzéki összefogást támogatják

12/11/2020 12:24

| Szerző: Klubrádió

Egyáltalán nem kötelező a köztévénél dolgozni – mondta az MTVA külügyi rovatának tavaly márciusi értekezletén Bende Balázs vezető szerkesztő, miután arról beszélt, hogy mik a politikai elvárások az intézményben. Bende előadásáról a Szabad Európa birtokába jutott hanganyagok bepillantást engednek a közmédia szerkesztési irányvonalának részleteibe.

Egy, a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel bizonyítja, hogy a köztévénél kimondták: választási kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását – írja a portál.

A weboldal munkatársai cikksorozatban mutatják be a közpénzből finanszírozott MTVA pártos szerkesztési gyakorlatát. A két nappal ezelőtti első részben arról írtak, miként terjedt át a külső befolyás az MTVA külpolitikai rovatára, és milyen témák számítottak érzékenynek. Ekkor került elő Bende Balázs neve, aki a jelek szerint élet és halál ura a rovatnál. A mostani második részben azt mutatják be, hangfelvételekkel is alátámasztva, mennyire egyértelmű, hogy a sokoldalú tájékoztatásra hivatott közmédiánál a munkatársaktól kormánypropagandát követelnek meg.

A hangfelvételek 2019 márciusában készültek, a májusi európai parlamenti választások előtt tartott külpolos értekezleten, amelyen Bende Balázs akkori vezető szerkesztő adta elő, mi is a közmédia feladata, illetve milyen elvárások vannak a kollégák felé. Az értekezlet elején összeszedték a munkatársak mobiltelefonjait, és elvitték. Bende ezek után másfél órán át részletezte, hogyan kell dolgozniuk az európai parlamenti választások ideje alatt, közölte kollégáival, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, az azonnal adja be a felmondását. A vezető szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha eddig néhányaknak meg is lehetett úszni a munkát „töltelék anyagokkal”, innentől mindenki a kampány frontvonalába kerülhet. 

Az értekezleten egy idő múlva megjelent a Pitbull becenevű Németh Zsolt hírigazgató is, aki a Szabad Európa szerint azt magyarázza el a kollégáknak, hogy ha egy megszólalás nem elég erős, akkor meg kell hívni egy szakértőt, aki fogalmazhat sarkosabban, mint a híradósok.

Bende Balázs 15 éve dolgozik a közmédiánál, karrierje az utóbbi években meredeken ível felfelé. Az M1 hírcsatornává alakulásakor a külpolitikai rovat vezetője, kiemelt szerkesztő volt. 2016-ban már ő felelt az idegennyelvű hírműsorokért is (az M1-en van kínai, német és orosz nyelvű híradó), míg egy évvel később már hírterületi vezető szerkesztő volt. Tavaly augusztusban megalakult a közmédia külügyi kabinetje, aminek a vezetője Bende lett – foglalta össze portál.

Azt is hozzátették a Szabad Európának nyilatkozó, névtelenségüket kérő MTVA-s munkatársak, hogy nagy tudású, keményen dolgozó emberként ismerik. Bende ugyanakkor „őrülten hisz” a Fideszben és a kormány politikájában.

Bende Balázs
 
Bende Balázs
 

"Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják ...Ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés" – mondta Bende.

Azt is hozzátette, hogy nincs választás, ha egy munkatársra rákerül a sor, akkor a politikai anyagokat is meg kell írnia az instrukcióknak megfelelően.

Ez egyben ultimátumot is jelentett, amit Bende egyértelműen kifejezett azzal, hogy nem kötelező a köztévénél dolgozni.

Németh Zsolt csatornaigazgató alternatívákkal szolgált, hogyan tegyék „korrektté” az egyébként gyakran szélsőséges közlendőket.

Nem maradt kompenzáció nélkül a szigorú, új irányvonal. Miután 20 milliárd forinttal megemelték költségvetését, a 2021-es, választások előtti évben már 97 milliárd forintos költségvetési támogatást kap a közmédia. Ezt még kiegészítik az évközi kormányzati támogatások illetve a hirdetési bevételek. Ez azt jelenti, hogy jövőre több mint százmilliárd forintból gazdálkodhat a közmédia – írta a Szabad Európa.