„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: Abszurd állapot van az országban

11/11/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió

A kormány már eddig is két jogcímen hozhatott rendkívüli intézkedéseket, amit nem a járvány elleni védekezésre használ. Az újabb felhatalmazás is csak azért kell, hogy még több pénzt irányítsanak maguk felé, Szél Bernadett független képviselő szerint.

2020. november 11. Reggeli gyors-részlet / Szél Bernadett 2020.11.11.
08:13
00:00

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független ellenzéki képviselők, a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai szerint a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre – írta Hadházy Ákos, ezért a három független képviselő alkotta csoport nem szavazta meg kedden a kormány rendkívüli felhatalmazásáról szóló törvényjavaslatot. 

A jogszabály lényege, hogy az országgyűlés az elkövetkező 90 napra rendkívüli felhatalmazást ad a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben olyan rendeleteket alkothasson, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggeszti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, vagy egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendkívüli jogrend egyik lehetséges indokának számító veszélyhelyzetben hozott döntések alapesetben 15 napig hatályosak, de ezt most 90 napra növelték, ami tehát viszonylag hosszú időtartam, de mégsem korlátlan, illetve határozatlan, ahogy az volt tavasszal. A javaslatot 180 igen, 1 nem szavazattal fogadta el a parlament, vagyis ellenzéki oldalról is támogatták a kormány különleges felhatalmazását. Azért mondott igent az ellenzék nagy része, mert a felhatalmazás korlátos időre szól, a javaslatba pedig bekerült az az ötpárti módosító, amely lehetővé teszi, hogy vitatott rendeletek esetében a pártok frakcióvezetői egy személyben fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz, amelynek ezután gyorsított ütemben kellene megállapítania, a vitatott rendelkezés nem ütközik-e az alaptörvénybe. 

Szél Bernadett szerint azonban „a kormány a tavaszi hullám során bizonyította, hogy semmiféle felhatalmazással nem tud élni, hiszen csak második körben tudták megszavazni maguknak a különleges jogkört”. Az első szavazáson márciusban nem gyűlt össze a döntéshez szükséges 4/5-ös többségű szavazat. Másodjára viszont elegendő volt a Fidesz meglévő többsége, hogy megszavazzák a felhatalmazást.

Az ellenzéki politikus a tavaszi különleges jogrend alatt hozott kormánydöntések közül negatív példákként kiemelte a gödi különleges gazdasági övezet létrehozását és azt az 1400 milliárd forintot, amit az országvédelmi alapból „eltapsoltak”.

 
Szél Bernadett Fotó: Facebook
 

Szél kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére is, aki szerint a jelenlegi helyzetben az egészségügy vagy tudja kezelni a járványt, vagy nem. „Iszonyatosan abszurd állapot van az országban, gyakorlatilag bedőlt az egészségügyi rendszerünk. Szépen fogalmazva elérte a teljesítőképessége határát” – tette hozzá.

Szerinte ahelyett, hogy megoldást keresnének erre a problémára, e különleges hatáskört arra használják a kormány tagjai, hogy „vastag ideológiával leöntött lopást alaptörvényi szintre emelő módosítást nyújtsanak be”. Ezen kívül az ellenzéki pártok együttműködését akadályozó választási törvényt hoztak létre a szavazást követően éjfél előtt egy perccel.

„Még aznap, hogy a Fidesz megkapta a rendkívüli felhatalmazást a parlament nagy részétől, gyakorlatilag nekiment az ellenzéki összefogásnak, ami láthatóan egyre nagyobb fenyegetést jelent számára” – mondta a politikus. Mindezt véleménye szerint azért, hogy még több pénzt irányítson maga felé a kormány, ahelyett, hogy többek között dupla családi pótlékot, bértámogatást vezetne be, hogy ne semmizze ki a járvány az embereket.

„Nem jogokat kéne korlátozni és jogokról lemondani, hanem kiterjeszteni a Parlament működését” – mondta el azzal kapcsolatban, hogy miért nyújtotta be a három politikus az online ülésezésről szóló javaslatát, amit aztán a kormány lesöpört az asztalról.

„Két különleges jogrend is hatályban van, semmi nem indokolja, hogy a kormány további felhatalmazásokat kérjen magának. Látjuk azt, hogyan élnek e jogokkal.” 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szél Bernadett-tel
2020. november 11., szerda 08.35
riporter: Lampé Ágnes









És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás