„Klubrádió
Esti gyors

Egy tiszta hang – Szénási Sándor jegyzete

10/03/2021 18:31

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Vita Az arany emberről – Takaró Mihály a nyitott, toleráns lelkű irodalomtörténész, aki igazabbnak bizonyul egy libsi kirekesztő véleményével szemben?

2021. március 10. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.03.10.
02:32
00:00

Takaró Mihály irodalomtörténész – igen, az, aki a Nyugatot egy zsidó lapocskának nevezte – azt mondta, a világirodalomból nem maradna szinte semmi, ha Tóth Krisztina logikáját követnénk. Az író, mint ismeretes, Jókai Az arany ember című regényét szíve szerint kivette volna a kötelező iskolai olvasmányok közül azzal, hogy káros nemi szerepeket közvetít. Ezt sokan vitatták, valamint azt is, hogy az irodalomnak egyfajta javító-nevelő szerepe lenne: nevelő szerepe ugyanis a szülőnek van, aki, ha megbeszéli a gyerekkel egy XIX. századi regény és a mai szerepfelfogások közötti különbségeket, megértetheti vele, mi az, hogy múlt és mi az, hogy fejlődés. Már ha van ilyen. Van egyébként, csak hát a maga zavaros módján.

Mindebből az következne, hogy Takaró Mihály, nem éppen szélsőbaloldali irodalomtörténész a maga nyitott, toleráns lelkével igazabbnak bizonyul egy libsi kirekesztő véleményével szemben, csak hát nincs itt se tolerancia, se igazság. Tóth Krisztina ugyanis nem megsemmisíteni akarja az evolúcióban szerinte elmaradt alkotásokat, csak kortól függően használni. ami szintén vitatható, ám sem a könyvdaráláshoz nincs köze, sem a PC-beszédnek az Egyesült Államokban dühöngő szuperváltozatához, ami például Mark Twain Huckleberry Finn című regényét egyenesen átíratta volna azért, mert tele van niggerezéssel. Ott is nehéz elmagyarázni, hogy nem Mark Twainnel van a baj.

Továbbá: az író, ha szerintem tévesen is, mégiscsak egy kritikai attitűdöt képviselt, amikor egy nemzeti klasszikus igazságát kétségbe vonta – miért is ne tehette volna? – ami Takarótól olyan távol áll, mint Müller Cecíliától a vakcinákkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadása. A gyerekeink idomításáért felelős nemzeti alaptanterv érdemdús bedolgozója ugyanis akképpen nyilatkozott meg, hogy nem kritikai gondolkodású, hanem mérlegelni képes személyiségeket kell nevelni. Ez ugye nettó hülyeség, hiszen mérlegelni csak az képes, aki el tudja fogadni többféle igazság együtt létezését, azokat legalább egy percre távolságtartóan tudja kezelni, majd kritikai, ismétlem kritikai módszerekkel választ közülük. De értjük mi Takarót, hogyne értenénk, ő mondta azt is, hogy az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a dolga, hogy átörökítse a nemzeti hagyományokat. Nem kérdezünk, nem vitázunk, bemagolunk, felmondjuk.

Hát ennek fényében haladjunk tovább.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. március 10-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.