„Klubrádió
Esti gyors

Veszélyben Orbán karrierje, de nem úgy tűnik, hogy sikerül kihasználni a történelmi pillanatot – Kárpáti Iván jegyzete

2/03/2021 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Naiv, aki azt gondolja, hogy csak azért, mert az ország 1956-óta nem látott krízist él át, Orbán ne ragaszkodna a végsőkig az elképzeléseihez. Lehetnek kisebb korrekciók, átmenteti taktikai visszavonulások, de teljes kapituláció nem. … De nem sózhatjuk a miniszterelnök nyakába az egészet. Nem évtizednyi, hanem generációkon átívelő szolidaritásdeficit ad biztos alapot mindennek.

2021. március 02. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.03.02.
01:53
00:00

Aki kívülről, mondjuk külföldről nézi, ami a napokban az egészségügyben zajlik, valószínűleg csak néz nagyokat, hogy ezt most, akkor így hogy. Évtizednyi NER-es tapasztalattal már más a helyzet, megérteni én sem tudom, de megmagyarázni, már azért könnyebben.

A rendszer logikája és annak társadalmi közege predesztinálja az eseményeket. Naiv, aki azt gondolja, hogy csak azért, mert az ország 1956-óta nem látott krízist él át, Orbán ne ragaszkodna a végsőkig az elképzeléseihez. Lehetnek kisebb korrekciók, átmenteti taktikai visszavonulások, de teljes kapituláció nem.

És igen, már én is a háborús retorikát használom, agyrém. De nem sózhatjuk a miniszterelnök nyakába az egészet. Nem évtizednyi, hanem generációkon átívelő szolidaritásdeficit ad biztos alapot mindennek. Az egészségügyben dolgozók megannyi kasztja soha nem tudott egymásért kiállni, tegyük hozzá más területeken sem jobb a helyzet. Még most is csak sporadikusan lázadnak a rájuk kényszerített szerződések ellen, miközben, ha van pillanat, amikor mindent és annál többet is elérhetnének, az most van.

Nem csak az életünk van az orvosok, ápolók, de még a kórházakban dolgozó karbantartók kezében, de Orbán komplett karrierje is. Történelmi pillanat, de szerintem az fog történni, hogy az egységes fellépés hiányában – amit persze a háttérből ezerrel fúr a hatalom is – megint megköttetik sok kompromisszum. Arról már nem is beszélve, hogy az ágazatok feletti együttműködés soha nem valósul meg Magyarországon.

Orbán Viktor egykoron alaposan tanulmányozta a lengyel szolidaritási mozgalom működését, amennyire tudom, még a szakdolgozatát is ebből írta. Pontosan tudja, honnan fenyegeti a legnagyobb veszély. A módszer adott, csak élni kellene vele.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. március 02-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

A felújított bajai Szent Rókus Kórház átadási ünnepsége