„Klubrádió
Esti gyors

Szellemóriásaink – Dési János jegyzete

22/02/2021 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ha igaz így ez a történet, akkor kérjük a gondnokát, nézze át alaposan az e-mailjeit Kósa Lajosnak, nehogy véletlenül elhiggye, mesés örökség vár rá Nigériában, csak a kártyája PIN kódját küldje már el postafordultával, azonnal. Magyarország egyik vezető politikusa, évtizedek óta.

2021. február 22. Esti gyors-részlet (2021.02.22. Dési János jegyzete)
04:35
00:00
Van egy elterjedt vélekedés, mely szerint a Fidesz milyen rettentően okos és ügyes. Hát persze. Éles elméjével, politikai zsenijével gyűri maga alá a demokráciát.

Tételem, melyet a következőkben bizonyítani fogok – spoiler – csak annyi: egy diktatúra kiépítéséhez nem kell túl sok okosság. Csak csapott kanálnyi erőszak, fazéknyi gátlástalanság, végtelen mohóság, csipetnyi arcátlanság és annyi tahóság, amennyit felvesz.

A bizonyítás:

Németh Szilárd… Kell többet mondanom, mint a nyúljás pacal gusztusos kulináris pápáját? Németh Szilárd a politika Zámbó Jimmyje, annyi különbséggel, hogy Jimmy azért négy oktávot kiénekelt bármikor, azaz a maga szakmájában király volt.

Szóval, milyen az a párt, ahol N. Szilárd viheti valamire? Kell folytatnom?

Na jó. Akkor itt van Kósa Lajos. Hosszú évekig Debrecen polgármestere. A város költségvetése egy évre 160 milliárd forint. Aztán Kósa egy időben a számvevőszéki bizottság vezetője, miniszter. Látott már nagy számokat az életben.

És az az ember, aki tudja, hogy Debrecen költségvetése egyetlen évre 160 milliárd, simán elhiszi egy egyszerű, iskolázatlan szélhámosnak, hogy az 1300 milliárd forintos vagyont örökölt feltűnés nélkül, és azt szívesen megosztja a fideszes politikussal, kedves édesanyjával és nejével.

Vagyis Debrecen úgy bő nyolc évi teljes költségvetése, pár kamionnyi műkincs, még svájci bankokba is eljárnak tárgyalgatni – ennyiért már megéri. Elhiszi? Ennyi pénze Mészáros Lőrincnek sincs még. Illetve nem is lesz, mert ha lesz is, azért az nem az övé – de ez egy másik mese.

Ha igaz így ez a történet, akkor kérjük a gondnokát, nézze át alaposan az e-mailjeit Kósa Lajosnak, nehogy véletlenül elhiggye, mesés örökség vár rá Nigériában, csak a kártyája PIN kódját küldje már el postafordultával, azonnal. Magyarország egyik vezető politikusa, évtizedek óta.

Az is lehet, hogy a történet nem igaz, csak játssza az ostobát Kósa Lajos (nagy belső átéléssel, hogy Szarvas József is Sztanyiszlavszkij szép példájaként emlegethetne a hallgatóinak) és mondjuk ez egy rosszul elsült gigantikus pénzmosási akció szeretett volna lenni. Néhány száz sötéten szerzett milliárd legalizálása lett volna a cél. De butaság akkor is marad, mert egy közepes krimiíró ennél azért jobb sztorit eszkábál össze. Fél kézzel.

A következő bizonyíték: Vidnyánszky Attila. Aki egyelőre csak a sokgyermekes anya, a hős város és a kiváló áruk fóruma rangokat és címeket nem kapta még meg. Maga alá gyűrt egy egész művészeti ágat. A kaposvári színészképzést szétverte. A Nemzeti Színházat, ahová elődje idején lehetetlen volt jegyet kapni, most szerencsétlen szocialista brigádok töltik meg – már ha a vírus meg nem menti őket ettől a kellemetlenségtől. Az SZFE-t szétverte, bármit is mond szép strigula lövészezredese markolatán. Lángeszét mi sem bizonyítja jobban, mit az a legutóbbi állítása, hogy titokban kell tartani az új tanárokat, mert különben szétszedik őket.

Na, most képzeljük el, amint Szarvas József bedülöngél a fején egy kámzsával és elváltoztatott hangon magyaráz a maradék hallgatóknak, nehogy felismerjék.

Nem, nem az ellenséges liberálbolseviki zsidó-buzi-szabadkőműves ármány ez itt. Csak annak tényszerű leírása, hogy egy jól működő intézményt hatalmi erővel, vezényszóra szét tetszett verni és tehetségüket rendszerkompatibilitással pótló figurákat sikerült odavenni. A kritika merőben szakmai – nehéz dolog lehet ezt Vidnyánszkynak felfogni, aki jobb sorsa érdemes volt, de féktelen mohóságában és paranoid sértettségében lesüllyedt a szellemi mélybe.

A nagy szellemi fölény? Húha, hát tényleg. És ez még csak a csatársor volt.

Dési János jegyzete a 2021. február 22-i Esti gyorsban hangzott el.