„Klubrádió
Reggeli gyors

Für Anikó az SZFE-ügyről: Elefánt a porcelánboltban

10/02/2021 14:28

| Szerző: Klubrádió/szg

Biztosan lehetett volna min javítani az SZFE-n, például közös campust létrehozni, de ehhez meg kellett volna hallgatni az érintetteket, nem elefántként mindent összetörni a porcelánboltban – mondta Für Anikó színművész, aki egyébként abba a dekoratőr-iskolába járt, ahol a Freeszfe egyesület működik majd. 

2021. február 10. Reggeli gyors - részlet 21.02.10. Für Anikó
08:17
00:00

Für Anikó színművészt kérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyéről, úgy is, mint az egykori kirakatrendező- és dekoratőrképző iskola tanulóját, amely a VII. kerületben, a Damjanich utcában működött, ahol most a Freeszfe egyesület kezdheti meg tevékenységét. Elmondta: a dekoratőr-iskola nagyon haladó gondolkodású, nyitott szellemiségű intézmény volt, amennyire lehetett az akkori viszonyokhoz képest, csak pozitív emlékei vannak róla. 

Szóba került, hogy a Blikkben megjelent kedden: az SZFE hirdetésben toboroz hallgatókat. Für Anikó hozzátette: a Színművészetire mindig hatalmas túljelentkezés volt, például abban az évben, amikor őket 24-üket felvették, nagyjából ezren szerettek volna bekerülni.

 
Für Anikó
 

A színművész nagyon sötéten látja az SZFE jövőjét. Ugyanakkor azt mondta, hogy a korábbi, elavult helyszínek helyett már régóta beszéltek közös campust létesítéséről, aminek szerinte is lett volna értelme. De „már az erdészetben is kiment a tarvágás a divatból”, ha a jelenlegi forma nem megfelelő, akkor kommunikálni kellett volna, meghallgatni a tanárokat, diákokat, és nem úgy lépni, hogy „na, akkor beszéljünk, miután az elefánt a porcelánboltban mindent összetört”. Hangsúlyozta: ezt biztos nem így kellett volna „erőszakolni”, mert ez még annak se jó, aki erőlteti, hiszen nem tudja megvalósítani, azt amit elképzelt, nem talál értő fülekre, agyakra, szívekre. Annak meg természetesen a legkevésbé se jó, akire ráerőltetik.

Für Anikó is hallotta, hogy mi történt a Klubrádióval, és elképesztőnek nevezte. Elmondta, a legjobbakat kívánja rádiónknak.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Nagy Gergő/Örkény Színház

Reggeli gyors
2021.02.10. 8:45
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert