„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs D. Géza: bosszúból verik le a fészket

25/01/2021 15:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Eladják az SZFE Vas utcai épületét, ahol az egyetem játszóhelye, az Ódry Színpad is volt. A korábbi rektorhelyettes ezt politikai bosszúnak, barbár cselekedetnek tartja.

2021. január 25. Reggeli gyors - részlet 21.01.25. Hegedűs D. Géza
10:57
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma –amelynek elnöke Vidnyánszky Attila- úgy döntött, eladják az intézmény Vas utcai épületét. Hírek szerint a református egyházé lesz. Az épületegyüttesben vannak tantermek, ott van a könyvtár, több gazdasági iroda, a kollégium és a legendás játszóhely, az Ódry Színpad, 1957 óta. Másokkal együtt Ódry Árpád unokája is tiltakozott a döntés ellen.

Hegedűs D. Géza színművész, az egyetem korábbi rektorhelyettese Vidnyánszkyék lépését egyértelmű politika bosszúnak tartja, egy szellemi műhely ledózerolásának, barbár cselekedetnek. Olyan ez –mondta a Reggeli gyorsban- mint amikor leütnek egy madárfészket az eresz aljáról.

Több nemzedék bölcsője volt az Ódry Színpad és az Ódry Padlás. Pályakezdő rendezők, dramaturgok, színművészek itt mutathatták meg magukat. Itt lehetett látni, hogy milyen lesz a jövő színháza. A legizgalmasabb játszóhely volt. Tanárok és tanítványok együtt dolgozhattak, együtt játszhattak, itt lehetett átadni olyan tudást a fiataloknak, amire a klasszikus oktatási keretek között nincs lehetőség. Az Ódry Színpadot megszüntetni annyit jelent, mint tönkre tenni egy szellemi műhelyt. Ezt csinálják Vidnyánszkyék.

Szénási Sándor műsorvezető felvetette, hogy azért a tehetség nincs feltétlenül egy helyhez kötve. Hegedűs D. Géza erre úgy reagált, hogy persze, ahogyan a víz megtalálja a maga útját minden körülmények között, megteszi ezt a tehetség is. De hát egy színházat megszüntetni, kicsinyes bosszút állni egy épületen?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.01.25. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor