„Klubrádió

Egyesületet alapítanak az SZFE polgárai

19/01/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

A Színház és Filmművészeti Egyetem polgárai úgy látják, hogy egyetemi autonómia híján az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései jelen pillanatban megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Ezért egyesületet hoznak létre Freeszfe Egyesület néven, ahol szabad művészi tevékenységüket politikai nyomásgyakorlás nélkül folytathatják munkájukat a hallgatók és az oktatók egyaránt.

Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoznak létre az SZFE az átalakítás ellen több mint fél éve tiltakozó polgárai – írja a 24.hu. Nemsokkal azt követően jelentették be, hogy az új vezetés elkezdte törölni a hallgatók érdemjegyeit. Közleményük szerint céljuk demokratikus keretek közé átmenteni az egyetem 155 éves szellemiségét.

Az egyesület alapítói azt szeretnék, ha nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhely, de a Színház- és Filmművészeti Egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott- és ott felmondani kényszerülő oktatók számára is lehetővé, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal.

Freeszfe
Facebook
 

„Az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az illegitim fenntartó és vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A freeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény százötvenöt éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni” – áll közleményükben.

Az Ódry Színpad mottóját is kölcsönvették: „Minden kezdet merész”.

Az egyesület hosszútávon pályázati utak mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, a közösség tagjai által teljesen önkéntes alapon szerveződő induláshoz azonban számtalan módon hozzájárulhatnak a támogatók is.