„Klubrádió
Reggeli gyors

Mundruczó: Ha elköltöztetik az SZFE-t a Vas utcából, már nem az az iskola lesz

22/01/2021 14:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Mundruczó Kornél szerint amikor kihelyeződik az SZFE a Vas utcából, akkor már nem tekinthető ugyanannak az iskolának. És nem gazdagszik új színnel, hanem nagyon egyszínűvé fonnyad. Hangsúlyozta: a helyzet kulcsa a magyar államnál és az EU döntéshozóinál van. Az a legfontosabb, hogy ne lehessen lesöpörni az asztalról az ügyet, a diákság és a tanárok akaratát.

2021. január 22. Reggeli gyors / részlet, Mundruczó Kornél (21.01.22.)
08:00
00:00

A héten Autonómia és Szolidaritás címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Berliner Ensemble, az a német társulat, amely még tavaly szeptemberben lemondta részvételét a Vidnyánszky Attila vezette MITEM fesztiválon az SZFE-vel vállalt szolidaritás jegyében.

A beszélgetésen a Berliner Ensemble művészeti vezetője, Oliver Reese mellett részt vett Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél, Milovits Hanna, az SZFE hallgatója, Christoph Lepschy, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem szenátusának elnöke és Tőkey Éva, a magyar jogállamiságért dolgozó Freie Ungarische Botschaft nevű civil szervezet aktivistája.

 
Mundruczó Kornél filmrendező
 Fotó: Erdély Mátyás
 

Mundruczó Kornéllal Váradi Júlia készített interjút. A rendező elmondta: elsősorban az volt az estének a célja, hogy az SZFE-ről legyen szó. Azt lehet látni, hogy a különböző ellenállási mozgalmakra adott reakciók egy idő után elfáradnak, eltűnnek. Az SZFE-nél mind a blokád, mind annak az utóélete a diákok és a tanárok erejét mutatja; a free SZFE már-már mozgalommá növi ki magát, egy gondolattá, amely támogatandó. A Berliner Ensemble kezdeményezése elsősorban arról szól, hogy ezt a gondolatot segítik, támogatják, és bizonyos értelemben a média érdeklődésében tartják.

Erről tehát szónak kell lennie, mert azt látni, hogy új intézmények jöttek létre az SZFE égisze alatt, kicserélődött a tanári kar, tehát tulajdonképpen két iskola lett, kettévált az intézmény – vélekedett. Szerinte amikor kihelyeződik a Vas utcából különböző helyekre, akkor már nem tekinthető ugyanannak az iskolának. Nem gazdagszik új színnel a dolog, hanem nagyon egyszínűvé fonnyad – tette hozzá.

Mundruczó Kornél azt mondta: a diákok és a tanárok elképesztő mennyiséget dolgoznak, nem állnak meg, művészeti kérdésekkel foglalkoznak, előadások születnek, a koronavírus se söpörte el a félévüket, és olyan bázisdemokratikus döntési rendszert alakítottak ki, ami önmagában felemelő. Az is, hogy létrejött, és az is, hogy működik.

Szóba került, hogy Oliver Reese felajánlott három ösztöndíj-lehetőséget három diáknak, aki ki tud menni a Berliner Ensemble-re és el tud tölteni egy félévet vagy egy évet. Ez nagyszerű kezdeményezés, de nem keverhető össze azzal a rendszerszintű problémával, hogy mi lesz az SZFE autonómiájával. Ennek a kulcsa a magyar állam és az EU döntéshozói kezében van Mundruczó szerint. Hozzátette: nem egyedi az SZFE története, gondolhatunk a CEU-ra és más egyetemek alapítványi átalakítására is.

Megjegyezte: nem része az egyetem tanköztársaságának, csak támogatja, ahogy tudja. Annyit tekint feladatának, hogy ne lehessen lesöpörni az asztalról az ügyet, ne lehessen lesöpörni a diákság akaratát. Azt lehet érezni, hogy alternatív társadalmak tudják lebontani a meglévő, elnyomó rendszereket, ez például a '80-as évekből ismerős magyar tapasztalat. Szerinte az SZFE kezdeményezése vagy az Index Telexszé alakulása reménykeltő folyamat, ha hiszünk a szabad társadalomban.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: SZFE HÖK/Facebook

Reggeli gyors
21.01.22. 08:50
Riporter: Váradi Júlia