„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE-hallgató: Várhatóan csak ősszel indítanak osztályt az új tanárok

18/01/2021 14:56

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tudni biztosan, milyen szempontok alapján jelölte ki új, többségében a televíziós újságírás területén tevékenykedő tanárait a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése. Heppes Áron, az SZFE hallgatója szerint nagy a bizonytalanság, mivel csak a sajtóból értesülnek a változásokról. A kuratórium ugyanis semmilyen módon nem kommunikál a hallgatókkal.

2021. január 18. Reggeli gyors - részlet 21.01.18. Heppes Áron
07:13
00:00

Feltűnően sok a televíziós újságíró a Színház- és Filmművészeti Egyetem új oktatói közt. Például Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója mellett több Duna TV több munkatársa, valamint Erhardt Ágoston az MTVA vezető szerkesztő-riportere is szerepel a kiszivárgott listán.

Heppes Áron szerint mivel kiszivárgott információról van szó, nem tudni pontosan, milyen kritériumok alapján választották ki ezeket a tanárokat. Az SZFE hallgatója hangsúlyozta, mégsem ez a súlyosabb probléma,  hanem az, hogy kinevezésükről az egyetem közössége által illegitimnek tartott új vezetés dönt. Ennek tükrében akárkit neveznek ki, az egyetem hallgatói számára ugyanúgy elfogadhatatlan lesz.

Heppes úgy véli, hogy nagyon hasonlít a helyzet ahhoz, amikor a rektorhelyetteseket jelentették be azzal a különbséggel, hogy ott a rektori pályázat is elmaradt.

Mivel a kuratórium nem kommunikál a hallgatókkal, csak sajtóértesülések alapján tudnak tájékozódni, elviekben ezek a tanárok február 1-jétől állnak munkába. Hozzátette, azt sem tudja biztosan, kiket fognak oktatni, szerinte osztályvezetői szerepet leghamarabb szeptemberben vállalhatnak. A mostani osztályokat elvileg hagyják azok tanári gárdájával kifutni. Sokkal fontosabb az a kérdés, hogy ha ezek a tanárok is felmondanak, kik foglalják el az ő helyüket.

Azok az osztályok, amelyek osztályvezető nélkül maradtak (és a társosztályvezetők is felmondtak, ha voltak), most bajban vannak Heppes szerint. Egy lehetőségük van, ha a még megmaradt osztályvezetők valamelyike át tudja venni őket. Ez azonban embertelen megterhelést jelent.

free SZFE
 
free SZFE
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Ettől eltekintve a múlt félévhez hasonlóan most ugyanúgy folyik az oktatás online, éppen vizsgaidőszak van. Nehézség persze akad bőven meglehetősen problémás például színi képzést, vagy operatőri gyakorlatot virtuálisan tartani. Az érdemjegyeiket is ugyanúgy megkapják a hallgatók, ezek adminisztrációja ami akadályba ütközik, hiszen a Neptun-rendszerhez továbbra sem férnek hozzá a tanárok. Noha hetekkel korábban bírósági ítélet is kimondta, hogy jogellenesen vette el az új vezetés a hozzáférést, amit máig nem adtak vissza.

Heppes Áron úgy látja, hogy a hallgatók a sok bizonytalanság dacára is mindent elkövetnek, hogy a blokádot valamilyen formában továbbra is fenntartsák.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors
2021.01.18. 8:13
Riporter: Szénási Sándor