„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hiller: Visszafordítható, amit az egyetemekkel tett a kormány

30/12/2020 23:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Hiller István volt oktatási miniszter szerint visszafordítható az az alapítványi forma, amelyet több egyetemnél, köztük az SZFE-n is bevezetett a kormány – ha az ellenzék győzni tud 2022-ben a választáson. Ugyanis a fenntartói jogok kerültek az alapítványokhoz, a tulajdonosi jogok továbbra is az államnál vannak.

2020. december 30. Megbeszéljük / részlet, Hiller István (20.12.30.)
12:42
00:00

Hiller Istvánt, az MSZP választmányi elnökét, az Országgyűlés alelnökét mint volt oktatási minisztert kérdeztük arról a folyamatról, amelynek részeként egyetemeket játszanak át alapítványi kézbe – ennek legismertebb példája a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol ellenállnak a tanárok és a diákok –, és van egy felsőoktatási intézménynek nem is minősülő alapítvány, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely több mint 400 milliárd forintnyi pénzt és részvényt kapott az államtól. Ha az ellenzék nyerni tudna 2022-ben, mit kezdene a felsőoktatás kiszervezésével?

Közölte: a probléma jogi értelemben nem megoldhatatlan, természetesen az ellenzék sikere és a választók támogatása kell hozzá. Szerinte ami az említett esetekben, az SZFE-től az MCC-ig, de akár a színházaknál, az előadóművészet terén történik, az egy az egyben ugyanaz. Nem szakmai igény, hanem politikai megrendelés. Ennek a kurzusnak az erőszakos térfoglalási kísérlete, a politikai és gazdasági után a szellemi teret próbálják elfoglalni, és ebben a járványhelyzet se akadályozza őket. (A márciusi lezárások bevezetése után az első törvény, amelyet tárgyaltak, a színházigazgatók kinevezéséről szólt, ami bizonyítja, hogy a kormánynak ez fontos terület – jegyezte meg.) Ugyanakkor 2020 azt is bizonyította, hogy itt nagyobb az ellenállás, sokan mondanak nemet határozottan. Sőt, ez a térfoglalási kísérlet szerinte közelebb hozta az ellenzéki pártokat egymáshoz, és megerősítette az ellenzéki szavazók hitét.

Hiller István részletezte: itt a fenntartói jogok kerültek át az egyes alapítványokhoz az SZFE-nél és több egyetemnél, a tulajdonosi jogok viszont nincsenek az alapítványoknál. Kijelentette: ez a legdöntőbb pont, mert amíg a tulajdonosi jogok az államnál maradnak, a felsőoktatásért felelős minisztériumot illetik, kormányváltás után ezt vissza lehet fordítani. Például az SZFE esetében Vidnyánszky Attila a kuratórium elnökeként hozhat rendelkezéseket, de ott van fölötte a magyar állam. Szerinte ezért porhintés, amikor a minisztérium azt mondja, hogy nem tárgyal az SZFE delegációjával, mert a kuratórium és a kancellár az illetékes. Összefoglalva: amíg az állam a tulajdonos, a kuratóriumokkal igazából azt csinál, amit akar.

Hangsúlyozta: itt nem a részletekben van különbség a kormány és az ellenzék között, ez tartalmi és ideológiai kérdés. A kormány mindent a saját kezéből akar irányítani, a kuratóriumokban gyakorlatilag minden vezető általuk kinevezett ember. Példaként említette, hogy az SZFE kuratóriumában egy olyan tag sincs, akit az egyetem javasolt, ez az egyetemi autonómia több száz éves eszméjének megcsúfolása. Az ellenzék pedig az autonómia pártján áll; természetesen felelősséget is akar tenni azokra a vezetőkre, akiket az egyetem polgárai maguk megválasztanak. De az autonómia évszázadokon át azért működött, mert összekötötte a szabadságot a színvonallal. Abban az ellenzék teljesen egységes, hogy az autonómia nem jelszó, hanem az egyik legfontosabb szempont, amely miatt kormányt érdemes váltani.

Búcsúzóul Hiller István azt mondta: „sokan azt szeretnénk, hogy jövőre is úgy hallgathassuk a Klubrádiót, ahogy idén és ahogy ma”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Megbeszéljük...
2020.12.30. 16:45
Műsorvezető: Bolgár György