„Klubrádió
Esti gyors

Nem hat az „erő” a színművészetire

22/12/2020 21:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A Színház-és Filmművészeti Egyetem 21 tanára jelentette be, hogy nem indít új osztályt. Tisztességből. Nem akarják átverni a jelentkezőket, amikor minden bizonytalan.

2020. december 22. Esti gyors - részlet 20.12.22. Balázs Gábor
00:00
00:00

Az SZFE tanári karának egy része úgy ítéli meg, hogy az intézmény autonómiájának elvonása és a szakmai feltételek hiánya miatt nem biztosítható a színvonalas oktatás, ezért nem vállalja új osztályok indítását. A Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett új vezetés azt „kommunikálja”, hogy nem is értik, miről van szó, ők senkit nem kértek fel osztályfőnöknek. A helyzetet Balázs Gábor hangmérnök, az egyetem tanára tette egyértelművé: októberben kellett jelezniük, hogy ki indítana osztályt, ezt december közepéig kellett volna tisztázni, ugyanis december 20-án szokták közölni az interneten az érdeklődőknek, jelentkezőknek szóló korrekt tájékoztatást. A művészeti képzésben kiemelkedő jelentősége van annak, hogy egy fiatal kitől szeretne tanulni. Színészek például évtizedek múlták is büszkén emlegetik, hogy ennek és ennek a mesternek az osztályában végeztek.

Balázs Gábor elmondta: azok, akinek most is van osztályuk, továbbra is oktatni fognak a saját maguk közötti megállapodás szerint, nem hagyhatják cserben a tanítványaikat. Új osztályt azonban nem akarnak vállalni, éppen a fiatalok iránti felelősség miatt, mert nem tudni, hogy mi lesz a jövőben.

Nonszensz, hogy az előző félévet nem akarják elismerni, hiszen az oktatás folyt annak ellenére, hogy Vidnyánszky vezérkara a járványhelyzet súlyosbodása előtt bezárni igyekezett az intézményt. A vizsgaidőszak áthelyezése márciusra, az pedig nagy valószínűséggel jogellenes.

Balázs Gábor véleménye szerint a hatalom itt is mindent erőből akar megoldani. Vissza kellene lépni kettőt, és tárgyalni. Megjegyezte azt, hogy gondolkodnak egy alternatív oktatási megoldáson, de ennek részleteiről még korai beszélni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Esti gyors
2020.12.22. 18: 00
Műsorvezető: Kárpáti Iván, Riporter: Selmeci János