„Klubrádió
Reggeli gyors

Kirúgott SZFE-s: Csak feltételezéseim vannak

21/12/2020 14:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azután, hogy 2017-től kutatóként dolgozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Faur Anna rendező 2020 szeptemberétől oktatóként tevékenykedett az intézményben. Az idei új pozíciójával járó új szerződése december 14-ig tartó próbaidőt szabott meg, amelynek leteltével aztán meg is szakadt egyetemi karrierje. Kirúgták,  nem dolgozhat tovább az SZFE-n. Elbocsátásának indokairól csak feltételezései vannak. Faur szerint elképzelhető, hogy a vezetőség az elbocsátásával példát akart statuálni.

2020. december 21. Reggeli gyors - részlet 20.12.21. Faur Anna
06:49
00:00

Sajátos körülmények közt bocsátották el a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját, Faur Anna, rendezőt. November 30-án postai úton kapta meg azonnali, indoklás nélküli elbocsátásáról szóló, november 25-ével kelt levelet, amit Novák Emil megbízott rektorhelyettes írt alá.

Elbocsátása miértjéről Faurnak nincsenek információi, hozzátéve, hogy amikor idén oktatóvá nevezték ki – korábban, 2017-től 2020-ig még más pozícióban, kutatóként volt az SZFE munkavállalója – akkor új szerződést kötöttek, ennek megfelelően december 14-ig három hónapos próbaidejét töltötte. Ez alatt pedig a munkáltatónak lehetősége van indoklás nélkül, azonnali hatállyal elbocsátani a munkavállalót. A kirúgott az SZFE-s oktató szerint az már méltányossági kérdés, hogy mint régi munkavállaló esetében miért kellett az új pozíciót betöltve is próbaidőre kerülnie, de ezzel lehetőség nyílt gyors eltávolítására.

Kirúgásának indokairól tehát csak feltételezései vannak, Faur hozzátette, elképzelhető, hogy a vezetőség az ő elbocsátásával akart példát statuálni. Szerinte csak azért őt távolították el ez alkalommal, mert próbaidejénél fogva ő volt a „leggyengébb láncszem”.

Elbocsátásának napja egybeesett azzal a dátummal, amikorra az új vezetőség megbeszélést kezdeményezett az egyetemen tanítókkal. Ezen azonban a filmintézet nyolcvan oktatója mellett Faur sem vett részt, hanem levélben válaszoltak a megkeresésre. „Megköszöntük a felkérést, de azt gondoljuk, hogy először a jelen helyzetet kellene tisztázni, mielőtt bármilyen jövőtervezésbe belevágunk.” Faur jelenleg az SZFE-sek számára a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az intézményre oktrojált vezetés érvénytelenítette az őszi félévet, tehát szerinte az egyetem polgárainak legnagyobb feladata most ennek elhárítása, a szemeszter érvényesítése. 

 
Faur Anna
Forrás: szfe.hu - Roth Tamás Géza
 

„Mintha az egyetem vezetése nem az egyetem érdekeit tartaná fontosnak, hanem valamiféle hatalmi játszótérnek tekintené az intézményt. Hogy engem kirúgtak, az csak egy kis porszem a gépezetben” - tette hozzá.

Az SZFE oktatói is kifejezték véleményüket az ügyben:

„A fenntartóváltás nem okoz változást az egyetem működésében. Minden tanár tanít tovább (hacsak nem mond fel), és minden osztály úgy folytatja a munkát, ahogy eddig is.”

(Vidnyánszky Attila, Origo, 2020.08.12.)

November 30-án Faur Anna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója postán kapta november 25-re datált azonnali hatályú elbocsátását, melyet Novák Emil mb. rektorhelyettes írt alá.

December 1-én az SZFE Minőségmenedzsment Tanácsa levelet fogalmazott Novák Emilnek, amelyben szakmai és emberi érvekre hivatkozva kérték a felmondás visszavonását. Faur Annát Novák Emil még aznap találkozóra hívta, amit a megbeszélés napjának reggelén egy SMS-ben lemondatott, majd telefonon üzente, hogy újra fogja hívni. Pár nap múlva a HR osztály a kilépő papírjaival kapcsolatban kereste. Két oktató újabb, személyes levelet írt Novák Emilnek, és Faur Anna maga is levélben érdeklődött az elbocsátás indokairól. Válasz egyik levélre sem érkezett, azóta sem keresték, kilépő papírjait postán megkapta.

Faur Anna doktorjelölt kollégánk, annak ellenére, hogy december 14-ig három hónapos próbaidős szerződése volt, négy éve folyamatos jogviszonyban áll az Egyetemmel. 2017-től kutatóként dolgozott egy három éves európai kutatásban, amiben az öt nagy magyar művészeti egyetem konzorciumban vett részt. Ajánlásokat és módszertant fejlesztett a Nemzeti Alaptanterv felé a média- és drámaoktatás reformálására. Most jelenik meg az SZFE kiadásában "Pedagógiai problémák feldolgozása filmes eszközökkel" címmel a kutatáshoz kapcsolódó tanulmánya. Szeptember óta, hat hónapos passzív GYED után, oktatói státuszban folytatta a munkát a Film- és Médiaintézetben, tagja (volt) a Minőségmenedzsment Tanácsnak. Négy órás állása mellett kétéves ikergyermekeit neveli.

A döntést szakmai szempontok semmiképp nem indokolják ezért nem zárható ki, hogy pusztán az a kiváltó oka, hogy Anna több mint nyolcvan kollégájával együtt, nem jelent meg egy vezetőség által kezdeményezett találkozáson, ehelyett a tanárok levélben fogalmazták meg, hogy nem lehet jövőről beszélni addig, amíg az oktatás be van tiltva az egyetemen, és a félév elfogadásáért küzdenek.

Méltatlan, kicsinyes, szakmai szempontból elfogadhatatlan a döntés. A látszólag jogszerű eljárásból hiányzik az emberség.

A munkaügyi pert a Társaság a Szabadságjogokért magára vállalta, az Egyetem tanárai pedig Faur Anna doktorjelölttel együtt folytatják az autonómiáért, a szabad oktatásért vívott küzdelmüket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Faur Annával
2020. december 21., hétfő 08:45
Műsorvezető: Szénási Sándor