„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

SZFE-s diákok: Jó okunk van folytatni az ellenállást, minket nem fognak leszalámizni

15/12/2020 13:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem teljesült semmi az egyetemfoglalás elején megfogalmazott pontjaikból, tehát nem az a kérdés, hogy folytatják-e a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai az ellenállást, hanem az, hogy milyen módon. Az oktatók sztrájkja ügyében győztek a bíróságon, a blokádot tartották, amíg a járványhelyzet engedte, és az oktatási ombudsman is kimondta, hogy jogsértő lenne a félévük törlése, tehát kisebb győzelmeket már arattak. Az SZFE vezetése nem kommunikál velük, eddig költözésről se szóltak.

2020. december 15. Reggeli személy / részlet, Kádár Hanna, Csernai Mihály (20.12.16.)
20:38
00:00

A tanév új rendje 

Módosította a tanév rendjét a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése, ennek értelmében úgy döntöttek, mégsem érvénytelen a félév az intézményben, de úgy határoztak, hogy november 27. és január 31. között nincs oktatás az egyetemen. Az egyetem kuratóriumi vezetése szombaton az SZFE honlapján tette közzé a tanév rendjének módosításáról szóló tájékoztatót, amelynek értelmében február 1-től 19-ig kell pótolni a november 27. és december 12. közötti órákat, és az elmaradt vizsgákat is ekkor lehet letenni – írja a Magyar Narancs. Az SZFE hallgatói hétfőn közleményben tudatták, hogy a hallgatók és oktatók közössége elutasítja a tanév rendjének módosítását. Kiemelték: a digitális oktatásra átálltak zökkenőmentesen, és az említett időszakban is folyamatos volt az oktatás a felfüggesztés ellenére.

Kádár Hannát, az SZFE hallgatóját és Csernai Mihály HÖK-elnököt kérdeztük arról, hogy mi most a helyzet a tiltakozással és a félévvel. Utóbbi azt mondta: annak ellenére, hogy a kuratórium folyton hangoztatta, hogy nem volt oktatás és fel kell függeszteni a félévüket, ehhez képest a tanév új rendje arról rendelkezik, hogy csak a november-decemberi háromhetes időszakot kell bepótolniuk februárban. Tehát, ahogy mindketten felhívták a figyelmet, az addigi óráikat már elismerte a vezetőség. Bíznak abban, hogy a már megtartott órákat nem kell megismételni. Kádár Hanna hozzátette: nincs olyan, hogy egy félév egy része érvényes, egy másik meg nem. Most mindketten a vizsgaidőszakkal foglalkoznak.

Hogy áll az egyetemfoglalás?

Úgy folytatta: november 11-én nekik is át kellett térniük az online oktatásra, és áthozták a blokádot az online térbe. Egyik fő feladatuk volt, hogy felhívják a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek segítették őket a fizikai blokád alatt. Az adventi időszakban sokan szeretnek adakozni, úgyhogy ilyen tartalmakkal töltötték fel a csatornáikat. Volt már ételosztás és cipősdoboz-akció is. Csernai Mihály azt mondta: igyekeznek fenntartani a figyelmet az ügyük mellett, kísérleteznek azzal, hogy lehet ezt megoldani az online térben. 

Hangsúlyozta: az egyetemfoglalás elején megfogalmazott pontjaik közül nem teljesült semmi, okuk és joguk is van folytatni az ellenállást. Hozzátette: a blokádot csak a világjárvány miatt kellett áthelyezniük az online térbe. Tehát a hagyományos hatalmi technikák nem működtek, hiába fenyegették őket, sőt, ahogy Kádár Hanna megjegyezte, az egyetemfoglalás alatt végig megtartották az óráikat. Jogi csatározásokat is folytatnak, és vezetés által sokat támadott oktató sztrájk vagy Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman jelentése – amely kimondta, hogy a félév felfüggesztése jogsértő – mutatja, hogy kisebb győzelmeket is arattak.

Sikeres lehet-e a szalámitaktika?

A HÖK-elnök nem érzékeli a hallgatók megosztásának szándékát, de nehezebb is lenne, mert sokan is vannak és egységesek is. Persze vannak különböző álláspontok, de a célok egyértelműek, megszavazták őket, és ezekben teljes az egyetértés, legfeljebb módszerekben vagy eszközökben fordul elő vita. Kádár Hanna szerint amikor új fenyegetés éri őket, mint akár a tanév új rendje, akkor mindig egyetértenek. 

Az új intézetvezetők kinevezéséről Csernai Mihály azt mondta, nem tudja, ezek minek köszönhetők, de nyilván nem is naiv. Mivel pályázat útján kellett volna kinevezni őket, és nem ez történt, ezt is jogszerűtlennek tartja. Pláne azért, mert olyan rektorhelyettesek nevezték ki őket, akik szerintük eleve jogszerűtlenül kapták meg a posztjukat, tehát ez a saját farkába harapó kígyó esete.

Nincs kommunikáció

Arról csak a sajtóból értesült, hogy az adminisztratív munkatársakat elköltöztetik az épületből. Kádár Hanna ehhez hozzátette, hogy az új tanév rendjéről is csak az internetről értesültek, ez is mutatja, mennyire nem kommunikál velük a kuratórium. Lehetett híreket olvasni az esetleges költözésről, de arról se tudnak, hogy lesz-e változás abban, hova kell visszamenniük februártól. Csernai Mihály úgy fogalmazott: ragaszkodnak ehhez a szellemi közösséghez, amelynek a 155 éves hagyományait szeretnék továbbépíteni.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. december 15., kedd 09:00
Műsorvezető: Dési János