„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Köztéri akcióval és vizsgákkal folytatják az SZFE-sek

9/12/2020 14:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a korlátozások dacára is folytatják munkájukat és a bojkottot. Németh Gábor, az SZFE oktatója elmondta, hogy a jövő héten kezdődő a vizsgaidőszak legnagyobb kérdése, nem az, hogy érvényes legyen a félév, hanem hogy hogyan adminisztrálják azt.

2020. december 09. Reggeli személy 20.12.09. Németh Gábor
22:35
00:00

Miközben hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számolt be, hogy Berlinben a Színház- és Filmművészeti Egyetem társegyeteme szimpátiatüntetést tartott és követelték társintézményük autonómiájának helyreállítását, Németh Gábor, az SZFE oktatója elmondta, hogy ez a hét még a rendes félév része, aztán kezdődik a vizsgaidőszak.

Az egyetlen problémát az érdemjegyek adminisztrációja jelenti, ami a Neptun rendszer nélkül problémás. Hangsúlyozta, az osztályozás érvényességét ez nem befolyásolja. Az oktatók kétféle módon is elismerhetik hallgatóik munkáját: jelenléti ívvel és érdemjeggyel. Szerinte az egyetlen kérdés, hogy milyen felületen tudják elismerni a félévet. A Fővárosi Ítélőtábla háromszor állapította meg a sztrájk jogszerűségét, noha az új kuratórium mindent elkövet hogy akadályozza az egyetemi munkát.

Németh Gábor
 
Németh Gábor
 

A járvány miatt bevezetett intézkedések kedveztek ugyan a kuratóriumnak, de ez nem jelenti azt, hogy a hallgatók a blokádot feladták volna. Következő lépésként a sétáló kiállítással igyekeznek az SZFE hallgatói emlékeztetni az embereket, hogy még mindig kitartanak álláspontjuk mellett.

Egy nappal John Lennon halálának negyvenedik évfordulója után Németh beszélt a Hősök terén 1980-ban tartott megemlékezésről és arról, hogyan oszlatták fel a rendőrök az rendszerellenes tüntetésnek nyilvánított, egyébként békés 2-300 fős csoportot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.09. 09:12
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert