„Klubrádió
Esti gyors

SZFE-ügy – Karsai: Hagyjanak fel a rombolással!

19/11/2020 23:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Folytatják a sztrájkot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, miután a bíróság a javukra ítélt. Karsai György, az SZFE tanára elmondta, új követeléseket fogalmaztak meg a fenntartó felé, amelyek lényege, hogy hagyjanak fel a rombolással. Első körben vissza szeretnék kapni a hozzáférést az oktatás adminisztrációs felületéhez, a Neptun rendszerhez.

2020. november 19. Esti gyors / részlet, Karsai György (20.11.19.)
06:00
00:00

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy jogszerű volt az SZFE dolgozóinak sztrájkja. Az egyetem sztrájkbizottsága csütörtök délelőtt online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megnyerték a megismételt elsőfokú pert. Karsai Györgyöt, az Színművészeti doktori iskolájának vezetőjét, a sztrájkbizottság tagját kérdeztük az Esti gyorsban.

Első fokon jogellenesnek minősítették a sztrájkot (ez éppen október 23-án, az egyetem melletti tüntetés napján derült ki), Karsai György szerint már akkor se lehetett érteni, hogy miért tartják döntöttek így, de ezt most „kijavították”. Azt mondta, ez ünnepi, örömteli pillanat a sok rossz mellett, ami érte őket és az egyetemet az elmúlt hónapokban. Halvány reménysugár arra, hogy mégiscsak jogállamban élünk, ahol az igazságnak előbb-utóbb napvilágra kell kerülnie – fogalmazott. Az ítéletből az derült ki, hogy sztrájkköveteléseik jogosak, az egyetemi autonómia, a szenátus jogkörének visszaszerzése és a többi pont igenis sztrájkképes követelés – emelte ki.

Közölte: csütörtökön újrafogalmazták követeléseiket, a sztrájkbizottság a kollégákkal egyeztetve úgy döntött, hogy folytatják a sztrájkot. Új követeléseket fogalmaztak meg a fenntartó felé, amelyek nagyon röviden úgy foglalhatók össze, hogy „hagyjanak fel a rombolással”. Tartalmilag ez első helyen ez azt jelenti, hogy vonják vissza az oktatást, a képzést akadályozó lépéseket, amelyekkel nagyon kellemetlen helyzetbe hozzák őket. Ugyanis a Neptun rendszert, az órák nyilvántartására, az oktatás folyamatosságának bizonyítására szolgáló adminisztratív eszközöket tartalmazó elektronikus felületet egyszerűen elvették az oktatóktól.

Arra a kérdésre, hogy lehet a sztrájkot folytatni, fizikailag mi történik az egyetemen, Karsai György hangsúlyozta: a sztrájkot a munkaadóval, a fenntartóval szemben folytatják, de a hallgatók érdekei a legfontosabbak számukra. Hogy ez a kettő mégis lehetséges legyen, az oktatást folyamatosan biztosítják, az órákat jelenleg távoktatásban tartják meg. A tanórákon túl megbeszélések, fórumok is vannak, tehát ha valaki azt gondolja, hogy ők most ölbe tett kézzel ülnek, mert a kuratórium képes volt azt mondani, hogy az oktatás érvénytelen, annak nincs igaza, ez maszlag, butaság.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. november 19., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Hardy Mihály

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás