„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

SZFE-ügy: Megvárják Palkovicsot, és közben tízszer annyit tanulnak a világról

3/11/2020 18:22

| Szerző: Klubrádió/szg

A hallgatók és az oktatók is elszántak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, járnak órákra, végzik a szakmai munkát, amellett hogy folytatják a küzdelmet az intézmény autonómiájáért – mondta Sz. Áron rendező, volt SZFE-s diák, tanársegéd. Szerinte a világról alkotott ismeretekből körülbelül tízszer annyit szereznek, mint egyébként, és nemcsak a diákok. Megismételte: továbbra is Palkovics László innovációs miniszterrel szeretnének tárgyalni az eredeti helyzet visszaállításáról.

2020. november 03. Reggeli személy / részlet (20.11.03.)
17:40
00:00

Mi a helyzet most a Színház- és Filmművészeti Egyetemen? Erről mesélt nekünk egy fiatal rendező, volt SZFE-s diák és tanársegéd, aki szerint az SZFE-n most is az történik, ami szeptember óta, van tanítás, és a sztrájkot is folytatják az oktatók. A higiéniás és tűzveszélyességi problémákról szóló pletykáknak nincs alapjuk, ez szerinte csak arról szól, hogy az új vezetés nem nagyon mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy az intézményt fenn kellene tartania, működtetnie kellene, és ezt továbbra is az oktatói és a hallgatói közösség teszi meg helyettük. Rendben vannak a higiéniás viszonyok és minden más is, ezt munkavédelmi szakértő is igazolta a hétvégén – tette hozzá.

 
Az SZFE melletti tüntetés 2020. október 23-án.
 Kép: Klubrádió
 

Nem elméleti, szakmai vitákról van szó

Szerinte jogszerűtlen lenne visszatartani a fizetést (ezt az új kancellár említette korábban), most pedig arról beszélnek, hogy a kuratórium felfüggeszti a tanévet, de ezt jogszerűen „nem tehetik meg”, mert a fenntartónak oktatási kérdésekbe nincs beleszólása, ez az oktatók és az Oktatási Hivatal ügye. „Teljes nonszensz” az is Szentpéteri Áron szerint, hogy be akarnak menni ellenőrizni az órákat, egy rendesen működő egyetemen az az oktató dolga, hogy mit tanít. Arról van szó, amit az azóta hangoztat az egyetem közössége, amióta a modellváltási folyamatot bejelentették és a törvényt elfogadták, hogy itt az egyetem függetlensége került veszélybe, egy olyan alapérték, amely Európában több száz éves, tehát nem színházi vagy filmes elméleti viták folynak az oktatásról. Sokkal szélesebb körű, a demokráciát alapjaiban érintő kérdés, hogy az egyetemek tényleg függetlenül működjenek – tette hozzá.

Szóba került, hogy egyes vélemények szerint az államnak nem kellene finanszíroznia a színiakadémia képzéseit. A fiatal rendező elmondta: ez a kérdés arról szól, hogy a kultúra közkincs-e, és ha csak magánegyetemeken képeznének színészeket, rendezőket, operatőröket, akkor az is megszűnne, ahogy a magyar közvélemény gondol a nagy művészekre, „a mi színészeinkre”. Szerinte Magyarországon és egész Európában is a kultúra közkincs, és ebben alapvető fontosságú, hogy az állam nem engedi el a művészek képzését.

Elszántak, elkötelezettek, rengeteget tanulnak

Arra a kérdésre, hogy milyen a hangulat, mennyire bizakodók, az egyetem tanársegédje úgy válaszolt: a hallgatók és az oktatók is elszántak, közben járnak órákra, végzik a szakmai munkát, amiért erre az egyetemre jöttek. Együtt dolgoznak a közösségen, amely nagyon megerősödött az elmúlt hónapokban – tette hozzá. Persze nehéz az, hogy „folyamatosan támadás alatt van az intézmény, és az új vezetés minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni a munkát”, de ettől függetlenül a hallgatók kitartanak. Az oktatók sztrájkját első fokon jogszerűtlennek minősítette a bíróság, de a rendező szerint ez nem jelent semmit, mert nem jogerős, az indoklásban pedig olyan szempontokra is hivatkoztak, amelyek jogosságát vitatja a sztrájkbizottság. A tanárok is elkötelezettek a közösség, a hallgatóik és az autonómia garanciáinak visszaszerzése mellett.

Arról is megkérdeztük, hogy mennyire elfogadható ez a félév az egyetemen. A fiatal rendező szerint a világról alkotott ismeretekből körülbelül tízszer annyit szereznek, mint egyébként, és nemcsak a diákok, az oktatók is. De az előző félévben digitális oktatás volt olyan képzéseken, ahol fontos a fizikai jelenlét, mint a színészképzés, énekóra, mozgásóra, amelyeket nehéz online megtartani. Ha ezt elfogadták, akkor most, hogy élőben megtartják az órákat, és mindenki rengeteget tanul együtt gondolkodást, demokráciát, egy közösség működtetését, akkor ez „soha vissza nem térő lehetőség” arra, hogy másfajta tudást is szerezzenek az egyetem polgárai – vélekedett.

Interjúalanyunk azt is mondta: október 23-án 30 ezer ember volt az általuk szervezett tüntetésen, és felszólaltak más területek, az egészségügy, az oktatás, a szakszervezetek képviselői is. Hogy meddig tarthat ki az érdeklődés az SZFE-blokád iránt, arra azt mondta, mindig vannak érdekesebb dolgok, nekik az a feladatuk, hogy képviseljék, amiben hisznek, és reméli, hogy az emberek is velük tartanak a továbbiakban.

Közügy, de nem pártpoliitika

A tüntetés után megjelentek olyan vádak, hogy ez politikai megnyilvánulás, nem elsősorban az SZFE-ről van szó, hanem egy szűk kör által szervezett kormányellenes akciója. Azt mondta: ez abszurd. Ha az 500 hallgató, a 2-300 oktató és dolgozó (az SZFE polgárai) szűk kör, akkor nevezzék annak, de ők nem háttérhatalom, és ez nem politikai megmozdulás volt. Mármint olyan értelemben politika, hogy az közügy, hogy vannak-e független intézmények, az egyetemek függetlenek-e a mindenkori hatalomtól. De attól még, hogy az egész társadalom számára releváns, nincs köze a pártpolitikához – hangsúlyozta.

Csak Palkoviccsal László innovációs miniszterrel tárgyalnának, szakmai egyeztetésre hívta a hallgatóság a tárcavezetőt, mert ők azok, akik ezt a helyzetet meg tudják oldani, ők gyakorolják az alapító jogokat. Arra a kérdésre, hogy folytatják-e a küzdelmet az egyetem autonómiájáért, azt mondta: nem tehetnek mást.

A beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Klubrádió

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020. november 03., kedd 09:00
Műsorvezető: Dési János

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás