„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jobbulást kíván Vidnyánszkynak az SZFE volt vezetője

27/10/2020 17:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Jobbulást kíván a koronavírusos Vidnyánszky Attilának Upor László, az SZFE volt vezetője, aki néhány órával azután nyilatkozott rádiónknak, hogy az Európai Parlament illetékes bizottságában az új egyetemi kuratórium elnöke és ő is kifejtette véleményét az intézmény helyzetéről. A vitáról elmondta: arra akarta felhívni a képviselők figyelmét, hogy az úgynevezett modellváltással csak a kuratórium autonómiája nő az egyetem rovására, és a kuratóriumok tagjait kormányváltás esetén se lehet lecserélni.

2020. október 27. Megbeszéljük / részlet, Upor László (20.10.27.)
14:58
00:00

Az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága online vitát tartott az SZFE körül kialakult konfliktusról, amelyen felszólalt rajta kívül a hallgatók képviselője, Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke, és a kormány részéről az ITM egyik államtitkára, György László.

Upor László, az SZFE tanára, megválasztott, de ki nem nevezett rektora a beszélgetés előtt néhány perccel olvasta a hírt, hogy pozitív lett Vidnyánszky Attila koronavírus-tesztje, jobbulást kívánt neki és reméli, hogy a fertőzés nem okoz komoly megbetegedést. Hangsúlyozta, ez teljesen független az elvi ellentéteiktől, senkinek nem kívánja, hogy megbetegedjen.

Az uniós eszmecserére rátérve közölte: azt reméli, hogy az EP-képviselők nem csak egy beszélgetés alapján próbálnak tájékozódni. Délelőtt mind a négyen mondták a magukét, meggyőződve az igazukról. Azért reméli, hogy pár dolgot sikerült tisztázni ebben az egy órában.

Nem beszélt egy EP-képviselővel se utólag, így nem tudja, milyen hatást értek el. A maga részéről igyekezett nagyon egyszerűen, az egyetemi autonómia helyzetéről, sérüléséről, az egész folyamatról beszélni. A kormány szerint az autonómia ezekkel a változásokkal csak szélesedhet, ő pedig arra akart rávilágítani, hogy a kuratórium autonómiája nő az egyetem rovására, és megvan az esély arra, hogy az összes, ilyen rendszerű egyetemen ez történjen. Ha most egyetértés is látszik az ilyen intézményekben, amint ez megbomlik, mindig a kuratóriumnak lesz több joga a saját szája íze szerint alakítani a szabályokat, és ez ellent mond az önrendelkezés több száz éves gyakorlatának.

free SZFE
 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Upor László jelezte: nem ördögtől való az alapítványi forma, de mindenhol, ahol ez jól működik, nagyon erősen szétválik az adminisztratív és az akadémiai vezetés, illetve a fenntartói és a vezetői rész. Az pedig fals dolog szerinte, hogy magánegyetemről lenne szó, hiszen továbbra is közpénzből működik, csak az államnak nem kell vállalnia a korábbi garanciákat. Megszűnik az ellenőrzés olyan értelemben, hogy a most kijelölt kuratóriumokat, ha lesz kormányváltás, ha nem, „senki nem válthatja le”.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a meghallgatásnak, Upor László azt mondta: a bizottság elnöke azzal köszönt el a megszólalóktól, hogy adott esetben még írásban vagy akár szóban további információt kérnek tőlük, és az EP-ben lehetséges ilyen ügyekben vitát kezdeményezni, de nem tud konkrétumot.

Vidnyánszky szerint az anarchia szó szerint tűzveszélyes az SZFE-n, a volt rektorhelyettes azonban továbbra se tartja elképzelhetőnek, hogy konkrét erőszakkal, erőszakszervezet bevetésével vetnének véget a helyzetnek, különösen azért, mert az Országos Rendőr-főkapitányság nemrégiben kiadott egy közleményt arról, hogy nem tartja a közrendre veszélyesnek az egyetemfoglalást. (Erről elsőként a Magyar Narancs írt a napokban.)

Ezért ezt inkább propagandafogásnak tartja, ahogy a többi „erősen összeesküvéselmélet-gyanús eszmefuttatást” is, amit Vidnyánszky Attila előadott.

Egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki az egyetem jövőjéről, hacsak nem tesz nagy lépést az az oldal, amelyik egyre szűkíti a lehetőségeket – fogalmazott. Az egyetem közössége a konfliktus kezdete óta makacsul, mondhatni unalmasan azt mondja, hogy nem nagyon van hova továbblépni, amíg az autonómia ilyen mértékig sérül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.10.27. 16:45
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás