„Klubrádió
Reggeli gyors

Kétbalkezes erőszak – Vidnyánszkyék leégtek

20/10/2020 17:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

„Egyszerű” tanügyi konfliktusnak indult, de miután a hatalom ostoba módon szorította a prést, rendszerkritikussá vált az SZFE tiltakozó akciója.

2020. október 20. Reggeli gyors - részlet 20.10.20. Majtényi László
13:23
00:00

Kétbalkezes állami erőszak – ezzel a címmel jellemzi a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történteket az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet tanulmánya. Különösen igaz a megállapítás az utóbbi néhány napra. Ez a fajta erőszak ugyan veszélyes, hisz a kormány és megbízottai kapkodnak, csapkodnak, de Majtényi László elnök szerint egyelőre ismerik a saját korlátaikat. Nem vetnek be reguláris erőket, talán nem véletlenül, legfeljebb szélsőjobboldali aktivisták próbálkoztak füstbombás ellenakcióval.

 

Az utóbbi napok hatalmi viselkedésre inkább önmagára veszélyes – állapítja meg Majtényi László. A kuratórium, az ő keresztényi hevületében óriási összegeket ígér, új campust, márvány borítást és a többit, közben a kancellár belengeti az erőszakot, a kiürítést, fizetésmegvonást, a még meg sem lévő diploma elvesztésének veszélyét. Ez azt jelenti, hogy maguk alatt vágják a fát. Az új vezetők és még a fölöttük állók is nevetségessé teszik magukat, hiszen a hallgatók sokkal fürgébbek, sokkal kreatívabbak. Intellektuálisan is felnőttek a feladathoz: tudják, hogy a miniszternek kellene tárgyalni velük. A szabadság eufóriája elöntötte a tiltakozó diákokat és tanárokat, még akkor is ha a HÖOK és a Magyar Rektori Konferencia sem áll ki mellettük.

Majtényi László emlékeztetett arra, hogy Vidnyánszkyék nem csak a morális jogot sértik, hanem azt a felsőoktatási törvényt is, amelyet sebtiben módosított a Fidesz épp az SZFE bekebelezési kísérlete előtt. Különösen a volt ezredes, Szarka Gábor sért törvényt, mert a kancellárnak az intézmény működtetése a feladata, a tanárokhoz, diákokhoz semmi köze. Ehhez képest reggeltől estig parancsolgat, ráadásul nem magyarul, hanem katonául. Mellesleg az EKINT elnöke szerint Vidnyánszky Attila és Rátóti Zoltán, a kuratórium tagja "szénné égett" a vitákban, ezért tolták maguk elé az egykori ezredest.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Reggeli gyors
2020.10.20. 06:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás