„Klubrádió

Vidnyánszkyék újabb ultimátuma az SZFE-nek

13/10/2020 16:51

| Szerző: Klubrádió/444.hu

Szarka Gábor volt katonatiszt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja közölte: keddtől megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Az SZFE új vezetése pedig ugyancsak keddi közleményében azt írta: nem biztosítja a tanköztársaság infrastrukturális és pénzügyi feltételeit, és a napokban nyilatkoztatja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel.

Nyilatkozzanak névvel, hogy együttműködnek-e

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése „befejezettnek tekinti” az SZFE blokádja kezdetén létrehozott, a fenntartó kuratóriumot és az általa kinevezett rektorhelyetteseket illegitimnek tartó hallgatói „tanköztársaságot”, és a napokban nyilatkoztatja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel - közölte az SZFE két frissen kinevezett rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár keddi közleményében.

A közleményben az áll: a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Szarka Gábor október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet rendezéséért - kezdődik a szöveg, de, mint írják, a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága „egységesen elutasította” az egyetemvezetés párbeszédre hívó kezdeményezését és „kompromisszumos ajánlatát”. Szerintük az Upor László volt általános rektorhelyettes által a szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság mostanra „teljes egészében szétzilálta az egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet”.

Ezért az SZFE új vezetése a tanköztársaságot a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja. Az egyetemvezetés levélben keresi meg az egyetem minden munkavállalóját és hallgatóját a következő napokban, „hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról”.

 tüntetés az SZFE-ért (fotó: Facebook)
 
 


Munkajogi felelősség

Szarka Gábor kancellár, a volt katonatiszt külön is kiadott egy közleményt, ebben a többi között azt írta: keddtől megtilt minden együttműködést az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal. Azon munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy azokkal, akik magukat a „tanköztársaság” képviselőinek vallóják, a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak – tette hozzá.

Külső helyszínre szervezik ki

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fölé rendelt alapítvány kuratóriumának elnöke és a Nemzeti Színház igazgatója a Spirit FM Exkluzív című műsorának adott interjút, ezt a 444 foglalta össze. Szerinte az egyetemfoglalás kifulladt, és eddig az intézmény 50 dolgozója jelezte, hogy együtt dolgozna Szarka Gábor korábbi gépesített lövésztiszttel, akit kancellárnak neveztek ki. Az együttműködő dolgozók között vannak titkársági dolgozók és olyanok, akik az épületet vagy a színpadot szolgálják ki.

„Nem a mi kuratóriumunk lett jogsértően kinevezve, hanem az jogsértő, ami ott történik” - mondta Vidnyánszky arra utalva, hogy szerinte az egyetemen egy hangos kisebbség, egy maximum 40-50 fős keménymag uralkodik, ők erőltetik az egyetemfoglalást, a többiek inkább tanulnának. Hogy honnan vette ezeket az adatokat, nem közölte.

Közölte: várhatóan először az egyetemi adminisztrációt, majd az oktatást is külső helyszínre szervezik ki, szavai szerint azért, mert céljuk, hogy minél hamarabb elkezdődjön az oktatás.