„Klubrádió
Esti gyors

Karsai: Maffiatempót nyom az SZFE új vezetése

5/10/2020 21:55

| Szerző: Klubrádió

Szabad elvonulást ígérni azoknak, akik felhagynak az Színművészeti autonómiájáért folytatott küzdelmükkel, a félév érvénytelenítésével fenyegetni a hallgatókat, tárgyalást sürgetni egy erőszakkal átnyomott működési rendszerről – Karsai György professzor szerint az SZFE új vezetésétől érkező ilyesfajta ajánlatokkal nem fog menni az egyetem körüli konfliktus megoldása.

2020. október 05. Esti gyors-részlet / Interjú, Karsai György 2020.10.05.
10:01
00:00

Egyszerű, hétköznapi zsarolás, a mézesmadzag meglengetése jellemzi a Színház- és Filmművészeti Egyetemre kényszerített új vezetés viselkedését, amely ajánlatként megfogalmazott ultimátummal fordult az intézmény sztrájkoló tanáraihoz és tiltakozó hallgatóihoz. Erről beszélt Karsai György,,az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, az egyetem sztrájkbizottságának tagja, aki Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnapi nyílt levelére reagált.

Az intézmény fölé helyezett alapítványi kuratórium által kinevezett tisztségviselők a tanároknak kétlépcsős, 10+15 százalékos bérfejlesztést kínáltak fel, valamint, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést és az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét. Mindezeket arra az esetre, ha azonnal befejeződik a dolgozók sztrájkja és október 7-ig véget ér az egyetemi épületek blokádja is. Utóbbit a hallgatók tartják fenn szeptember eleje óta – ekkortól alakította át a kormányzat alapítványi magánegyetemmé az addig állami fenntartású SZFE-t.

Egyúttal fenyegetéseket is megfogalmaztak, arról írtak, ha az igényeik nem teljesülnek, akkor lépéseket fognak tenni utólag a tüntető alkalmazottak és diákok ellen, és ha tovább akadályozzák az oktatást, akkor érvényteleníthetik a diákok félévét. A katonatiszt Szarka Gábor korábban azt is mondta, ha nem engedik be az egyetemre, akkor nem fogja elutalni a dolgozók fizetését.

Iványi Gábor az SZFE-nél
 
 Az SZFE Vas utcai épülete Forrás: Klubrádió
 

Az ultimátumként értelmezett ajánlatot október 5-én, hétfőn a sztrájkolók és a hallgatók is elutasították. A diákok szerint az egyetemi autonómia nem képezheti semmilyen egyeztetés részét, mert annak feltételeit rögzíti a nemzeti felsőoktatási törvény. Hozzátették, ha a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalnak, ám alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.

Az egyetem dolgozói azért léptek október 1-én sztrájkba, mert szerintük az SZFE új fenntartója által az egyetem közösségére erőltetett alapító okirat és szervezeti és működési szabályzat a munkavállalók érdekeit is sérti, nagy mértékben csorbítja az egyetem autonómiáját.

A sztrájk első két napja után, szombaton az akció résztvevői közölték, hogy folytatódik a munkabeszüntetés, mert nyolc követelésükből hatra semmilyen választ nem kaptak. Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár másnap, október 4-én tette közzé nyílt levelét.

Karsai szerint az üzenetben épp a fő kérdésnek számító egyetemi autonómiáról szóló rész a „legszebb”. A nyílt levél küldői egyeztetést ígértek az egyetemi autonómiáról, de Karsai szerint óriási tévedésben vannak, mert a tiltakozók részéről a tárgyalások alapfeltétele épp az, hogy az egyetemi autonómia álljon vissza. Nem az erőszakkal átnyomott működési rendszerről kell elkezdeni vitatkozni, hanem visszamenni a korábbi állapothoz. Az alapítvány Karsai szerint valószínű, egy alkotmányellenes törvény alapján létezik, amelynek kuratóriuma borzasztó körülmények között, az egyetem akaratával teljesen ellentétesen jött létre, és most egy ilyen testület által kidolgozott szervezeti és működési szabályzatot tesznek az asztalra, mint az egyetemi autonómia újratárgyalásának alapját. Ez tökéletesen elfogadhatatlan – mondta.

 
 Forrás: Facebook 
 

Azt is hangsúlyozta, badarság a tiltakozó hallgatókat azzal fenyegetni, hogy érvénytelenítik az őszi tanulmányi félévüket, hiszen ahhoz semmi köze sem a kuratóriumnak, sem a nyílt levél aláíróinak. Az egyetlen ember, akinek jelen pillanatban esetleg joga lenne az Oktatási Hivatalhoz fordulni, az Zalán János, oktatási rektorhelyettes, de ő, Karsai tudomása szerint nem fogja ezt megtenni az egyetem ellen. Egyébként az oktatás folyik, azt a tanárok megszervezték, és nagyon odafigyelnek rá, hogy a mostani körülmények között is folytatódjék – hangsúlyozta.

Az pedig kifejezetten maffiatempó, hogy a nyílt levél írói szabad elvonulást ígérnek mindazoknak, akik felhagynak a mozgalmukkal. Ez egészen hihetetlen, mármint az, hogy valaki komolyan gondolhatja, hogy egy ilyen pont tárgyalási alapnak tekinthető – mondta Karsai, aki biztos benne, hogy mindezt ötven-száz év múlva a történelemkönyvek a hatalmi arrogancia egyik legfényesebb példájaként elemezik majd.

Arról, hogy meddig tarthat a sztrájk, azt mondta, nem tudják, a mostani helyzetnek különböző megoldási lehetőségei vannak. Egy biztos, mindez nagyon fárasztó, és kezd elegük lenni, mert a foglalkozásuk nem forradalmár, csak belekényszerítették őket ebbe a helyzetbe, és nem tehetnek mást, minthogy szabadságharcot folytatnak a hatalom ellen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Karsai Györggyel
2020. október 05., hétfő 18.45
riporter: Dési János