„Klubrádió
Örömzene

SZFE-ügy: „Tudatos rombolás, hiányzik a tisztelet és a tisztesség”

27/09/2020 12:18

| Szerző: Klubrádió

Nagyok sokakat foglalkoztat, hogy mi lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, rengetegen drukkolnak a diákoknak azért, hogy sikerüljön visszaszerezni iskolájuk függetlenségét, és hogy elérjék a kormány által kinevezett kuratórium visszahívását. A Klubrádióban más-más szavakkal, de a klasszikus és a népzene, a jazz és az alternatív vonal egy-egy képviselője is kiállt az SZFE mellett.

2020. szeptember 08. Örömzene (2020. szeptember 08., kedd 21:00)
53:25
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi kézbe adása ügyében a magyar zenei közélet is megmozdult, még szeptember elején közzétettek egy szolidaritási nyilatkozatot, amelyhez az első 24 órában már több mint ezer zenész és szakmához közel álló ember csatlakozott, és ez a szám mostanra több ezerre duzzadt. Az Örömzene szeptember 8-i adásában megszólalt Herczku Ágnes Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, táncos, Pettik Ádám, a Besh o droM zenésze, az összefogás egyik kezdeményezője és szervezője, Dargay Marcell zeneszerző, aki az SZFE-n tanít, valamint László Attila jazzgitáros, zeneszerző, a Zeneakadémia jazztanszékének docense. (Az Akadémia hivatalosan nem állt az SZFE mellé, de a hallgatók igen.) A műsorban szokás szerint egy-egy saját zenét is bejátszottunk vendégeinktől. A Besh o droMtól például a Vaságy című számot, amelyet a múlt nyáron élő adásban tiltott le a köztelevízió egy kritikus dalszöveg-rész miatt.

Pettik Ádám az Örömzenében elmondta, hogy az zenészek összefogása azért példaértékű, mert nem közvetlenül önmagukért, hanem másokért emeltek szót, és tény, hogy nagyon rövid idő alatt rendkívül magas számban csatlakoztak a szolidaritási nyilatkozathoz műfajtól függetlenül. De sajnos, fájón hiányozik néhány név, akik nem merték vállalni névvel, hogy egyetértenek a kiállással, mert félnek a következményektől. Sajnos, a félelem erősen jelen van a magyar társadalomban, nem csak a zenészekre jellemző.

Herczku Ágnes
 
Herczku Ágnes

Herczku Ágnes kiemelte: nem azért írta alá a kezdeményezést, hogy saját bástyáját, szakmáját védje, és nem olyan okból megy a Színművészeti háza tájára tüzet oltani, hogy az övé se égjen le. Aláírásával kizárólag a szolidaritását szeretné kifejezni az intézménnyel.

Szerinte nem az a lényeg, hogy ő, mint énekes, mit érez, hanem az a fontos, hogy sem magánemberként, sem előadóként nem tudja elfogadni azt, ami most történik, ugyanis a jelenleg zajló eseményekből szerinte hiányzik a tisztelet és a tisztesség. Az énekes úgy véli, az SZFE működési modelljének átalakítása ürügyén tudatos rombolás zajlik, amelyben a döntéshozók a szakmát, az illetékeseket átlépik, és az ő véleményük, beleegyezésük nélkül határoznak mindenről. Pedig kölcsönös tisztelet nélkül nem lesz sohasem közmegelégedés – tette hozzá.

Nem tisztességes dolog, ha az érintetteknek a sajtóból kell értesülniük a történésekről. És az sem tisztességes, hogy nem volt idő felkészülni az átalakulásra. Jelen helyzetben a fentről érkező szavak és a tettek nem fedik egymást – mondta Herczku Ágnes.

Szerinte fontos kiemelni, hogy az egyetem nem csupán egy felsőoktatási intézmény, hanem tanárok és diákok közössége, amely közös erővel alakult, és másfél évszázados múltra tekint vissza. A diákok a diákszervezeten keresztül önrendelkezési joggal rendelkeznek, van beleszólásuk saját tanulmányaikba, de az átalakítással ez a jog is sérül – tette hozzá.

Dargay Marcell zeneszerző, zongoraművész duplán is érintett SZFE-ügyben, hiszen nem csak alkotóművész, hanem évek óta óraadó tanár az egyetemen, természetes volt számára, hogy aláírta a szolidaritási nyilatkozatot. A műsorban beszélt a diákok tudatos kiállásának határozottságáról, a professzionális önszerveződésükről, és arról, ahogy egymás között kiosztják a feladatokat, amelyeket közösen határoznak meg. Elmondta, hogy olykor megnézi a parlamenti közvetítéseket, és látva a hallgatók közötti kommunikációt, eszébe jutott, hogy a képviselők igazán tanulhatnának tőlük stílust, az ügyek iránti alázatot, és egymás tiszteletét.

Zabolátlan lovaim – Hommage á Viszockij
Zene: Kollár – Klemencz László, Farkas Róbert, Dargay Marcell

László Attila jazz-gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének docense elmondta, hogy számára az is példaértékű, hogy az SZFE autonómiájának megszűntetése elleni tiltakozásul felmondtak azok a nagy mesterek, akiknek az alkotásai rá is nagy hatással voltak. De csodálja a hallgatók határozottságát, és kreativitását is, amelyet maga is jól ismer, hiszen tanárként évtizedek óta tapasztalja, hogy a művészeti oktatásban mennyire fontos a szabadság, és a kreativitás, amely ha sérül, arra azonnal, őszintén reagálnak és ezt tiszteletben kell tartani. Elmondása szerint nagyon sokat tanul a diákjaitól, és máig az lelkesíti a tanári pályán, hogy a tanítványainak világlátását is megismerheti, értékes gondolataikkal ő is gazdagodik.

Budapest Jazz Orchestra feat. Veres Mónika: When You Came (zeneszerző: László Attila, Torita Quick)

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Örömzene
2020.szeptember 8. kedd 21:00
Műsorvezető: Ámon Betti