„Klubrádió
Reggeli gyors

Színműs hallgatók: Vidnyánszkyék távozása a minimum

11/09/2020 14:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Számukra elfogadhatatlan és illegitim a jelenlegi fenntartó, a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium, ezért a visszahívásukat kérik – mondta Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói önkormányzatának elnöke. Azzal a szakmai szabadsággal és szervezeti autonómiával szeretnék elkezdeni a tanévet, amely eddig rendelkezésükre állt a múltban. A blokádot addig tartják fenn, amíg a feltételek nem teljesülnek – jelentette ki.

2020. szeptember 11. Reggeli gyors / részlet, Csernai Mihály (20.09.11.)
09:03
00:00

Csernai Mihályt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzatának elnökét arról kérdeztük, hogy szeptember elseje óta lezárva tartják az egyetem épületét, csütörtökön levelet írtak Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. 

Lényegében azt írták, hogy számukra elfogadhatatlan és illegitim a jelenlegi fenntartó, a kuratórium, ezért hívják őket vissza. Azzal a szakmai szabadsággal és szervezeti autonómiával szeretnék elkezdeni a tanévet, amely eddig rendelkezésükre állt a múltban. A blokádot addig tartják fenn, amíg a feltételek nem teljesülnek. Az autonómia garanciáit és a kuratórium lemondását kérik, ezek a tárgyalás alapját és nem részét képezik, nem szeretnének ilyen kompromisszumokat kötni.

Azok a garanciák, amelyeket kérnek, már teljesültek a múltban, még tavaly is megvoltak. Említette, hogy az új kuratórium alapdokumentumokat adott ki az elnök aláírásával, egyeztetés nélkül. Ezekben a gyakorlatilag a szenátus összes alapvető jogát elvonták, legfeljebb véleményezhet dolgokat. Ha visszahívják a jelenlegi kuratóriumot és újat neveznek ki ezekkel a feltételekkel, akkor is fennáll ez a probléma. Olyan kuratóriumot szeretnének, amelyhez köze van az egyetemnek.

 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott bejárata 2020. szeptember 1-jén. Kép: Facebook
 


Sztrájkbizottságot szerveztek az SZFE dolgozói, akik azt írták, eredménytelen tárgyalás esetén legkésőbb szeptember 21-én sztrájkba kezdenek határozatlan időre. Csernai Mihály szerint ettől nem nagyon változik a helyzet, ez inkább azt mutatja ki, hogy létrejöhet az az egyetemi egység, amelyet ők szeretnének. A hallgatók úgy demonstrálnak, hogy elfoglalták az egyetemet, blokádot tartanak fenn, és a dolgozók megteszik ugyanezt, csak a saját eszközeikkel.

Arra  a kérdésre, hogy milyen a hangulat az egyetemen, azt mondta Csernai Mihály: egyáltalán nem érzik kilátástalannak a helyzetet. De tizenegyedik napja vannak bent, változó a hangulat, és próbálnak nagyon figyelni arra, hogy ne fáradjanak el, mert azt látják, hogy állóháborúba, patthelyzetbe kerültek, és ki kell tartani. Inspiráló bent a hangulat, munkacsoportok dolgoznak együtt egész nap, workshopokat tartanak nekik, tehát értékes, közösségi dolgokkal töltik az időt. Ő pedig, ha kicsit elszomorodna, bemegy abba a terembe, amit raktárnak kezdtek el használni és körbenéz, mert ott látszik, hogy mennyi felajánlást és szeretetet kapnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020. szeptember 11., péntek 07.45
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert